“Έφυγες τώρα Νίκο ανάβοντας μ’ ένα γαρύφαλλο από φλόγα το κουράγιο του κόσμου..”
Στις 30 Μαρτίου 1952, ημέρα Κυριακή και ώρα 04:10 τα χαράματα, οι Νίκος Μπελογιάννης, Νίκος Καλούμενος, Δημήτης Μπάτσης και Ηλίας Αργυριάδης μεταφέρθηκαν από τις φυλακές της Καλλιθέας στο στρατόπεδο του Γουδή και εκτελέστηκαν ως μέλη του παράνομου μηχανισμού του ΚΚΕ, παρά το διεθνές κύμα εναντίωσης στην απόφαση της εκτέλεσής τους.
Ο Νίκος Μπελογιάννης γεννήθηκε το 1915, οργανώθηκε στην ΟΚΝΕ το 1931 και στο ΚΚΕ το 1934, εξορίστηκε το 1936, συνελήφθη και πέρασε στην παρανομία πολλάκις. Η κατοχή τον βρίσκει φυλακισμένο και με την απελευθέρωσή του το 1943 εντάσσεται στον ΕΛΑΣ με κύρια περιοχή δράσης την Πελοπόννησο.
Από τον Δεκέμβρη του 1946 συμβάλλει ενεργά στους σκοπούς του ΔΣΕ, τραυματίζεται στον Γράμμο ενώ περνά στην Αλβανία μετά το τέλος του εμφυλίου αφού η μεραρχία του έχει μείνει στη χώρα ως τον Σεπτέμβρη του 1949 σε αποστολή συλλογής αποκομμένων μαχητών.
Τον Οκτώβρη του 1950 βρίσκεται ήδη στην Ελλάδα με σκοπό την ανασυγκρότηση του παράνομου μηχανισμού του ΚΚΕ και εκλέγεται ερήμην μέλος της κεντρικής του επιτροπής.
Τον Δεκέμβρη του ίδιου έτους συλλαμβάνεται σε επιχείρηση μαζί με 92 ακόμα αγωνίστριες και αγωνιστές.
Στην απολογία του στην πρώτη δίκη που έγινε μετά τη σύλληψή του ο Νίκος Μπελογιάννης ανέφερε, όταν έγινε αναφορά περί κατασκοπείας από τους δικαστές, κατηγορία με την οποία εν τέλει οδήγησαν πολλούς από τους κατηγορούμενους σε δεύτερη δίκη:
«Θα έλεγα – είπε – ότι “δε μιλάνε για σχοινί στο σπίτι του κρεμασμένου”, γιατί ο κόσμος το ‘χει τούμπανο τι ρόλο παίζουν οι Αμερικανοί στην Ελλάδα. Και εδώ μέσα αποδείχτηκε ο ρόλος τους, ακόμη και στις ανακρίσεις της Ασφάλειας12. Οι κομμουνιστές δεν είναι όργανα των ξένων. Ο κομμουνισμός είναι πανανθρώπινο ιδανικό και παγκόσμιο κίνημα. Ξεκίνησε μια φούχτα τον καιρό του Μαρξ, έφτασε σήμερα τα 800 εκατομμύρια και αύριο θα απλωθεί σε όλον τον κόσμο. Μπορεί ποτέ όργανα των ξένων να δημιουργήσουν ένα τέτοιο μεγαλειώδες κίνημα; Ποιος ξένος πράκτορας δίνει με τέτοια απλοχεριά τη ζωή του, όπως τη δίνουν χιλιάδες κομμουνιστές; Οι θυσίες αυτές μόνο με τις θυσίες των πρώτων χριστιανών μπορεί να συγκριθούν. Αλλά και πάλι υπάρχει μια διαφορά, ότι ενώ οι χριστιανοί δέχονταν το μαρτύριο και το θάνατο, ελπίζοντας να κληρονομήσουν τη βασιλεία των ουρανών, οι κομμουνιστές δίνουν τη ζωή τους μην ελπίζοντας σε τίποτα. Τη δίνουν για ν’ ανατείλει στην ανθρωπότητα ένα καλύτερο, ευτυχισμένο αύριο, που αυτοί δε θα το ζήσουν. Ποιο όργανο των ξένων μπορεί να προσφέρει τη ζωή του σ’ έναν τέτοιο μεγάλο σκοπό;».
Εν τέλει στη δεύτερη δίκη οι Μπελογιάννης και Αργυριάδης καταδικάστηκαν δύο φορές σε θάνατο, οι Μπάτσης, Καλούμενος, Λαζαρίδης, Ιωαννίδου, Τουλιάτος και Μπισμπιάνος μία φορά σε θάνατο.
Η συντρόφισσά του Έλλη Παππά καταδικάζεται αλλά δεν εκτελείται καθώς μέσα στη φυλακή, λίγους μήνες νωρίτερα γεννάει το παιδί τους.
Ο Γιάννης Ρίτσος στο ποίημα “ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο” γράφει, όντας και ο ίδιος εξόριστος στον Άη Στράτη:
https://www.youtube.com/watch?v=Yd8HO0rdm3E
[modula id=”1674″]