Νέα φάση κλιμάκωσης της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης στην Ουκρανία
Ολοένα και πιο κοντά στη φρίκη ενός πυρηνικού πολέμου οδηγείται ο πλανήτης, στο φόντο της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης στην Ουκρανία.
Η νέα φάση κλιμάκωσης πυροδοτήθηκε μετά την απόφαση της Βρετανίας να προμηθεύσει τον ουκρανικό στρατό με αντιαρματικές οβίδες απεμπλουτισμένου ουρανίου, με την Ρωσία να αντιδρά ανακοινώνοντας χθες την απόφαση εγκαταστάτης πυρηνικών όπλων στην Λευκορωσία.
Η νέα παγκόσμια «ισορροπία του τρόμου» μεταξύ ΗΠΑ-Ρωσίας, η οποία πλέον καθορίζεται από τους συσχετισμούς πυρηνικής ισχύος, είναι και αυτή που ήδη δρομολογεί την πυρηνική σύγκρουση ως μονόδρομο για την έκβαση του ιμπεριαλιστικού πολέμου.
Με το ουκρανικό μέτωπο να μην αποτελεί απλά ένα εμπόλεμο τερέν γεωπολιτικών διευθετήσεων, αλλά το σημείο αναφοράς για την διατήρηση ή μη των ιμπεριαλιστικών συσχετισμών ισχύος του μεταπολεμικού κόσμου, γίνεται σαφές, πως η προοπτική οπισθοχώρησης ή ήττας της μίας ή της άλλης πλευράς δεν είναι διαπραγματεύσιμη.
Έτσι, με την στρατιωτική συντριβή του αντιπάλου να αποτελεί ένα κυριολεκτικά υπαρξιακό διακύβευμα και για τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές, τους τελευταίους μήνες η πυρηνική απειλή γίνεται ολοένα και πιο πραγματική.
Λίγους μήνες πριν την απόφαση της Ρωσίας να αποσυρθεί από την συνθήκη για τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων «New START» και την ανακοίνωση περί ανάπτυξης των πρώτων συστημάτων εκτόξευσης πυρηνικών διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων «Sarmat», είχε προηγηθεί το νέο στρατιωτικό δόγμα των ΗΠΑ , με την απόφαση «Αναθεώρησης της Πυρηνικής Στρατηγικής».
Η απόφαση αυτή αναιρεί το προηγούμενο δόγμα των ΗΠΑ περί «καμίας χρήσης πρώτου πλήγματος» και για «αποκλειστικό σκοπό την άμυνα», δρομολογώντας την επερχόμενη «απελευθέρωση» στη χρήση πυρηνικών, όποτε και όπως οι ίδιες το κρίνουν.
Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσονται και οι ασκήσεις-πρόβες πυρηνικού πολέμου που πραγματοποιεί η Ρωσία (άσκηση «κεραυνός») με πυρηνικά υποβρύχια, στρατηγικά βομβαρδιστικά και βαλλιστικούς πυραύλους «Cruise» με πυρηνική ισχύ, αλλά και η ανάπτυξη του ρωσικού πολεμικού ναυτικού στη Βαλτική Θάλασσα εξοπλισμένο με πυρηνικά όπλα.
Αντίστοιχα, η Νατοϊκή άσκηση «πυρηνικής αποτροπής» («Steadfast Noon»), με την συμμετοχή και των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, πραγματοποιήθηκε με βασικό στόχο την εκπαίδευση στον «διαμοιρασμό πυρηνικών όπλων» (nuclear sharing) ώστε οι Νατοϊκές χώρες που δεν έχουν δικό τους πυρηνικό οπλοστάσιο, να αναπτύξουν ειδικά διαμορφωμένα μαχητικά αεροσκάφη για να πραγματοποιήσουν πυρηνικό πλήγμα με αμερικανικές πυρηνικές βόμβες (Β61).
Τέλος, η εξοπλιστική κούρσα μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών και των συμμάχων τους που ήδη παρατάσσονται σε διάταξη προετοιμασίας ενός Γ’ παγκοσμίου πολέμου, με την εγκατάσταση πυρηνικών στην Λευκορωσία, με το αίτημα της Πολωνίας για προμήθεια πυρηνικών όπλων, την μεταφορά πυρηνικών σε Σουηδία και Φιλανδία ως τμήμα της ενταξιακής τους πορείας στο ΝΑΤΟ, αλλά και την εσπευσμένη μεταφορά νέων πυρηνικών βομβών «Β61», ενισχύοντας οι ΗΠΑ κι άλλο το πυρηνικό οπλοστάσιο στις στρατιωτικές τους βάσεις σε Βέλγιο, Γερμανία, Ολλανδία και Ιταλία, μετατρέπει την Ευρώπη κυριολεκτικά σε μια πυρηνική μπαρουταποθήκη έτοιμη να εκραγεί.