Κοινή ρύθμιση των υπουργείων-αυξάνει εμμέσως το όριο συνταξιοδότησης.

Η κυβέρνηση καταδεικνύοντας με τον πιο βίαιο τρόπο τον ταξικό της ρόλο, εντός καλοκαιριού και μαζικών πυρκαγιών, φέρνει κοινή ρύθμιση των υπουργείων Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Οικονομικών και Εσωτερικών η οποία αυξάνει εμμέσως το γενικό όριο συνταξιοδότησης από τα 67 στα 74 έτη.

Ουσιαστικά η ρύθμιση αναφέρεται σε όσους και όσες δεν έχουν θεμελιώσει το συνταξιοδοτικό τους δικαίωμα έως τα 67 έτη και προβλέπει να βγαίνουν στη σύνταξη στα 74 συμμετέχοντας σε διάφορα προγράμματα ανέργων.

Προφανώς, αυτή η ρύθμιση ανοίγει το δρόμο στην οριζόντια αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης από τη μία, ενώ από την άλλη σε πραγματικούς όρους αυξάνει άμεσα το όριο συνταξιοδότησης όταν οι περισσότεροι νέοι και νέες είτε αντιμετωπίζουν την ανεργία είτε δουλεύουν μαύρα με αποτέλεσμα να μην προβλέπεται στα 67 τους έτη να μπορούν να θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα.

Υπενθυμίζουμε μάλιστα, ότι όλα αυτά λαμβάνουν χώρα σε ένα περιβάλλον όπου ήδη τα όρια συνταξιοδότησης έχουν εκτιναχθεί, η αγορά εργασίας έχει ελαστικοποιηθεί πλήρως και το δικαίωμα στην απεργία έχει χτυπηθεί βάναυσα.

Απέναντι σε όλα αυτά η οργάνωση των εργαζομένων στα σωματεία τους και η ταξική επανοηματοδότηση των τελευταίων είναι μονόδρομος.

ΤΕΡΜΑ ΠΙΑ ΣΤΙΣ ΑΥΤΑΠΑΤΕΣ

Ή ΜΕ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ή ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΤΕΣ

Το άρθρο 61 στο οποίο προβλέπεται η αλλαγή αναφέρει:

«Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Οικονομικών και Εσωτερικών, μετά από γνώμη του Διοικητικού Συμβουλίου της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (Δ.ΥΠ.Α.), είναι δυνατή η ένταξη ανέργων, εγγεγραμμένων στο Ψηφιακό Μητρώο της Δ.ΥΠ.Α., ηλικίας πενήντα πέντε (55) έως εξήντα επτά (67) ετών, σε προγράμματα που καταρτίζονται από τη Δ.ΥΠ.Α., για την απασχόλησή τους στον δημόσιο τομέα, όπως αυτός ορίζεται στην περ. α’ της παρ. 1 του άρθρου 14 του ν. 4270/2014 (Α’ 143), κατά παρέκκλιση των παρ. 1 και 2 του άρθρου 2 του ν. 4765/2021 (Α’ 6). Με την ίδια απόφαση δύνανται να καθορίζονται οι προϋποθέσεις υπό τις οποίες είναι δυνατή η εφαρμογή του παρόντος σε ανέργους ηλικίας άνω των εξήντα επτά (67) και έως εβδομήντα τεσσάρων (74) ετών, που δεν έχουν συμπληρώσει τον απαιτούμενο συντάξιμο χρόνο για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, και να ορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις, η χρηματοδότηση και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την υλοποίηση του προγράμματος»