Σχετικά με το αίτημα των ΗΠΑ για αξιοποίηση του πεδίου βολής «Ψηλός Στάλος» στον Έβρο

Την χρήση της Ελλάδας ως εμπόλεμο Νατοϊκό προτεκτοράτο προβλέπει το αίτημα των ΗΠΑ για αξιοποίηση του πεδίου βολής «Ψηλός Στάλος» στον Έβρο, στο πλαίσιο εκπαίδευσης της Νοτιοανατολικής Πολυεθνικής Μεραρχίας (Multinational Division – South East, MND-SE).

Το αίτημα αυτό θα δρομολογήσει μια κανονική απόβαση Νατοϊκών δυνάμεων στην Ελλάδα, αφού η συγκριμένη μεραρχία απαριθμεί 5.850 στρατιώτες οι οποίο επιχειρούν σε Ρουμανία και Βουλγαρία, στο φόντο του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία.

Την ίδια στιγμή, ανακοινώθηκε η συνεκπαίδευση-εξομοίωση μάχης μεταξύ του ελληνικού στρατού και των ΗΠΑ με την ονομασία «Spartan Spear», στο πεδίο βολής Γλαφυρών του Βόλου. Στην συνεκπαίδευση συμμετείχαν δύο ελληνικά F-16 και ένα βομβαρδιστικό αεροσκάφος (ικανό να φέρει πυρηνικά) τύπου Β-52 της Bomber Task Force της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ.

Στο ίδιο πλαίσιο πολεμικής εμπλοκής και στρατιωτικοποίησης, η Ελλάδα, ως πρωταθλήτρια (3,54% του ΑΕΠ) σε Νατοϊκές στρατιωτικές δαπάνες, δέχθηκε το «πράσινο φως» από το State Department για την αγορά επιθετικών αμφίβιων οχημάτων, αξίας 268 εκατ. δολαρίων.

Η κυβέρνηση της Ελλάδας ζήτησε να αγοράσει, μεταξύ άλλων, 63 επιθετικά αμφίβια οχήματα προσωπικού (AAVP-7A1), 9 αμφίβια οχήματα επίθεσης διοίκησης (AAVC-7A1), 4 επιθετικά αμφίβια οχήματα ανάκτησης (AAVR-7A1) και 63 πολυβόλα.

Στην σχετική ανακοίνωση του State Department αναφέρεται πως «αυτή η προτεινόμενη πώληση θα υποστηρίξει τους στόχους εξωτερικής πολιτικής και εθνικής ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών, συμβάλλοντας στη βελτίωση της ασφάλειας ενός συμμάχου στο ΝΑΤΟ, ο οποίος είναι σημαντικός εταίρος για την πολιτική σταθερότητα και την οικονομική πρόοδο στην Ευρώπη».