Δε θα ξεχάσουμε όσους “χάθηκαν” στη μάχη για το μεροκάματο

Για τα ανώνυμα θύματα του καθημερινού ταξικού πολέμου θα μιλήσει κανείς;

Ένας σημαντικός δείκτης της υποτίμησης της εργασίας και των ζωών μας είναι ο πολλαπλασιασμός των εργατικών “ατυχημάτων” στους χώρους δουλειάς που φέρνουν η εντατικοποίηση της εργασίας, η απουσία ελέγχων, η έλλειψη μέτρων προστασίας της ζωής και της υγείας των εργαζομένων, η διάλυση του ΣΕΠΕ.

Ας μην έχουμε αυταπάτες. Μόνο η οργάνωση στα ταξικά σωματεία, η αυτοτελής αντικαπιταλιστική εργατική πολιτική και πάλη, η ενεργή συμμετοχή και της δικής μας τάξης σε αυτό τον πόλεμο μπορεί να εγγυηθεί ακόμα και τα στοιχειώδη:

Το να γυρνάμε στα σπίτια μας μετά το μεροκάματο, το να μην καταλήγουμε ούτε στα νοσοκομεία, ούτε στον τάφο.

Μόνο εμείς μπορούμε να μιλήσουμε για όσους χάθηκαν ως παράπλευρη απώλεια στη διαδικασία συσσώρευσης κερδών για τους καπιταλιστές, μόνο η οργάνωσή μας μπορεί να εκδικηθεί για τους νεκρούς μας αλλά και να προασπιστεί τα συμφέροντα και τις ζωές των εργαζομένων και του λαού.

Ακολουθούν ενδεικτικά τα εργατικά “ατυχήματα” των τελευταίων ημερών:

Δευτέρα 20/3/2023

Έκρηξη σημειώθηκε τη Δευτέρα 20 Μαρτίου σε εργοστάσιο στη ΒΙΠΕ Πατρών, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό δύο εργαζομένων. Σύμφωνα με πληροφορίες του pelop.gr, η έκρηξη σημειώθηκε σε εργοστάσιο ιχθυοτροφών, σε ένα μηχάνημα το οποίο αποξηραίνει τα υλικά. Από αυτή τραυματίστηκαν δύο εργαζόμενοι του εργοστασίου. Οι δύο τους, οι οποίοι έφεραν τραύματα στο κεφάλι, και όπως σημείωσε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πάτρας Δημήτρης Μαρμούρας, μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο, όπου και τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες, ενώ έπειτα αναχώρησαν για τα σπίτια τους.

Δευτέρα 20/3/2023

Στο νοσοκομείο με εγκαύματα μεταφέρθηκαν δύο εργαζόμενοι, οι οποίοι τραυματίστηκαν σε εργατικό ατύχημα που σημειώθηκε νωρίς το πρωί της Δευτέρας σε εργοστάσιο ιχθυοτροφών στη Βιομηχανική Περιοχή της Πάτρας. Οι δύο άνδρες ηλικίας, 46 και 57 ετών, σύμφωνα με πληροφορίες εκτελούσαν εργασίες συντήρησης στο ξηραντήριο -μηχάνημα που αποξηραίνει υλικά- όταν, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Πελοπόννησος», κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες υπήρξε ανάφλεξη υγραερίου.

Δευτέρα 20/3/2023

Ένας 70χρονος οικοδόμος – τεχνίτης σκοτώθηκε στο Θέρμο Αιτωλοακαρνανίας. Συγκεκριμένα, ο Σ. Χολέβας ενώ εκτελούσε εργασίες σε σπίτι, καταπλακώθηκε από μπάζα, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες. Μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Θέρμου όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε το συμβάν ερευνώνται. Ο 70χρονος άνδρας που εργαζόταν ακόμη, αποτελεί θύμα των διαχρονικών κυβερνητικών πολιτικών καταλήστευσης των συντάξεων, των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων. Μια πολιτική που αναγκάζει πολλούς να συνεχίζουν να εργάζονται ενώ θα έπρεπε να έχουν συνταξιοδοτηθεί ή αναγκάζονται να δουλεύουν για να συμπληρώνουν το εισόδημά τους απ’ τα ψίχουλα που λαμβάνουν από μια ολόκληρη ζωή δουλειάς.

Τρίτη 21/3/2023

Την εργοδοσία του ξενοδοχείου στο οποίο μια καμαριέρα έπεσε από ύψος ενώ καθάριζε, με αποτέλεσμα να σπάσει το χέρι της και να χτυπήσει τα πλευρά της, καταγγέλλει το Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας, καθώς το ατύχημα είναι απόρροια της έντασης και της πίεσης που υφίστανται οι εργαζόμενοι στο ξενοδοχείο. Πρόκειται για το ίδιο ξενοδοχείο στο οποίο είχε καταγραφεί και πέρσι εργατικό ατύχημα κατά τον ίδιο τρόπο. Σύμφωνα με το ΕΚΚ η εργαζόμενη υφίσταντο τέτοια πίεση προκειμένου να βγάλει δουλειά σε μικρό χρονικό διάστημα, όπου λειτούργησε ανασταλτικά. Έτσι, αφού ανέβηκε σε υψηλό σημείο για να καθαρίσει, έπεσε από το ύψος αυτό με αποτέλεσμα να χτυπήσει και μάλιστα με τέτοιο τροπο, ώστε να μην μπορέσει να εργαστεί ξανά αυτή τη σεζόν, σημείωσε.

Τρίτη 21/3/2023

Εργαζόμενος σε εταιρεία που επισκευάζει το μεγάλο κτίριο της οδού Ηρώων Πολυτεχνείου και Σάκη Καραγιώργα στην Ερμούπολη της Σύρου προκειμένου να δημιουργηθεί η νέα υπεραγορά ΑΒ Βασιλόπουλος, έπεσε από ύψος περίπου 5 μέτρων με αποτέλεσμα να τραυματιστεί πολύ σοβαρά και να μεταφερθει εσπευσμένα ως πολυτραυματίας στο Γενικό Νοσοκομείο Σύρου. Ο εργαζόμενος νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Πέμπτη 23/3/2023

«Ακόμα ένα εργατικό “ατύχημα” σημειώθηκε στο σταθμό του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας 5 της ΔΕΗ ΑΕ που πλέον βρίσκεται σε λειτουργία» σημειώνει σε ανακοίνωσή του, το Συνδικάτο Οικοδόμων Ν. Κοζάνης. Όπως αναφέρει, «συνάδελφος εργαζόμενος σε εργολάβο έπεσε από ύψος όταν κατά την διάρκεια εργασιών σανίδια στα οποία πατούσε έσπασαν και βρέθηκε στο κενό. Ευτυχώς καθαρά από θέμα τύχης βρίσκεται εκτός κινδύνου στο ΓΝ Μποδοσάκειο Πτολεμαΐδας. Του ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση».

Παρασκευή 24/3/2023

Τραγικό θάνατο βρήκε ένας 53χρονος άνδρας με καταγωγή από την Αλβανία, στην Αγιά Μυλοποτάμου, στο Ρέθυμνο, όταν έπεσε στο κενό από σκαλωσιά όπου εκτελούσε εργασίες σε σπίτι. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο άτυχος άνδρας έπεσε από ύψος περίπου 2,5 μέτρων βρίσκοντας τραγικό θάνατο.

Παρασκευή 24/3/2023

Ένα ακόμη εργατικό “ατύχημα” σημειώθηκε στον ΟΛΠ, όταν 56χρονος εργαζόμενος ιδιωτικού συνεργείου τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια εργασιών. Ο 56χρονος είναι εργάτης σε ιδιωτικό συνεργείο και σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, έχει τραυματιστεί στη μέση και τα πόδια. Το ατύχημα συνέβη όταν έπεσε από μία σκάλα στο στρίτσο (ο χώρος που αποθηκεύεται η άγκυρα). Ο ίδιος μεταφέρθηκε στο Θριάσιο νοσοκομείο με ασθενοφόρο. Σημειώνεται ότι στο φορτηγό πλοίο γίνονταν επισκευαστικές εργασίες σε πλωτή δεξαμενή στο Πέραμα.

Παρασκευή 24/3/2023

Και δεύτερο εργατικό ατύχημα σημειώθηκε μέσα σε μια ημέρα στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος. Κατά την είσοδό του στον χώρο των χειριστηρίων του γερανού της πλωτής δεξαμενής, τραυματίστηκε σε δάκτυλο του δεξιού χεριού, έπειτα από πτώση πόρτας της καταπακτής.

Παρασκευή 24/3/2023

Σοβαρό εργατικό ατύχημα με έναν άνδρα Αλβανικής καταγωγής σημειώθηκε την Παρασκευή 24 Μαρτίου στη Νέα Κίο. Σύμφωνα με πληροφορίες ο άτυχος εργάτης κατέπεσε από τη στέγη κτηρίου με αποτέλεσμα να υποστεί κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις. Ο 38χρονος μεταφέρθηκε αρχικά στο Νοσοκομείο Τρίπολης και στη συνέχεια διακομίστηκε στο Θριάσιο Νοσοκομείο, στην Αθήνα.Η κατάσταση της υγείας του κρίνεται σοβαρή.

Παρασκευή 24/3/2023

Εργατικό ατύχημα συνέβη την Παρασκευή 24 Μαρτίου στο νοσοκομείο «Χατζηκώστα» των Ιωαννίνων. Εργαζόμενη στο τμήμα της κεντρικής αποστείρωσης έπαθε ηλεκτροπληξία όταν άνοιξε τον κεντρικό κλίβανο. Όπως καταγγέλλει η Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών, στο τμήμα της κεντρικής αποστείρωσης ο συγκεκριμένος κλίβανος μπήκε σε λειτουργία το 2001 χωρίς να αντικατασταθεί έκτοτε για λόγους κόστους. Η συντήρησή του όπως και των \ άλλων μηχανημάτων του νοσοκομείου γίνεται από εργολαβικές εταιρίες που επιλέγονται λόγω του χαμηλότερου κόστους έναντι της πρόσληψης μόνιμου προσωπικού.

Κυριακή 26/3/2023

Τη δική του σκληρή μάχη έδωσε πάνω από 3,5 μήνες ο 60χρονος εργαζόμενος στη υπηρεσία καθαριότητας στο Ηράκλειο που τραυματίστηκε σοβαρό σε ατύχημα εν ώρα εργασίας, αφήνοντας την τελευταία του πνοή σήμερα. Ο 60χρονος νοσηλευόταν διασωληνομένος στη ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ από τον περασμένο Δεκεμβρίου μετά το “ατύχημα” που είχε όταν γλίστρησε από το «παταράκι» του απορριμματοφόρου με αποτέλεσμα να πέσει στον δρόμο και να χτυπήσει στο κεφάλι. Ο 60χρονος κατέληξε μετά από 3,5 μήνες στη ΜΕΘ τα ξημερώματα της Κυριακής βυθίζοντας στο πένθος συγγενείς και φίλους.