Δουλειά ήλιο με ήλιο ή αλλιώς λάστιχο οι ζωές (και) των εμποροϋπαλλήλων για την κερδοφορία του κεφαλαίου…

Συγκεντρώσεις ενάντια στην πρόσφατη τροπολογία της κυβέρνησης που δίνει τη δυνατότητα, στον κατά τόπο αρμόδιο Δήμαρχο, μετά από πρόταση του Εμπορικού Συλλόγου, ν’ αποφασίζει τη λειτουργία των καταστημάτων μέχρι τις 6 το πρωί θα πραγματοποιήσουν αύριο Κυριακή 9 Απρίλη εργατικά σωματεία και σχήματα στη Θεσσαλονίκη.

Στις 10.00 στη συμβολή των οδών Τσιμισκή με Αριστοτέλους θα συγκεντρωθούν μέλη της Ένωσης Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, ενώ στις 10.30 θα πραγματοποιηθεί διαμαρτυρία μελών του Σωματείου Υπαλλήλων Βιβλίου Χάρτου Θεσσαλονίκης καθώς και άλλων εργατικών πρωτοβουλιών και σχημάτων.

“Κι ενώ η θητεία της παρούσας Βουλής λήγει, η κυβέρνηση φροντίζει να κάνει ακόμη ένα δώρο στο μεγάλο κεφάλαιο καταφέροντας ακόμη ένα χτύπημα στον κόσμο της εργασίας. Νομοθετεί ουσιαστικά την κατάργηση του όποιου ωραρίου λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων, καθώς σύμφωνα με τροπολογία του Υπουργείου Ανάπτυξης που κατατέθηκε στο κοινοβούλιο, οι δήμαρχοι μπορούν να εγκρίνουν, κατόπιν εισήγησης του εμπορικού συλλόγου του δήμου, το κυριακάτικο άνοιγμα οποιαδήποτε Κυριακή του χρόνου κι επίσης τις “λευκές νύχτες”, δηλαδή τη λειτουργία των μαγαζιών μετά τις 9 το βράδυ μέχρι τις 6 το πρωί! Ναι, δεν μιλάμε για μπαρ και κέντρα διασκεδάσεως, μιλάμε για καταστήματα ρούχων, υποδημάτων, βιβλιοπωλεία, super markets κι ότι άλλο θέλετε. Οπότε αν έχετε αϋπνίες η κυβέρνηση σάς βρήκε λύση.

Βέβαια, η γνώμη των εμποροϋπαλλικών συνδικάτων δεν έχει καμιά αξία για μια κυβέρνηση που προωθεί ανερυθρίαστα τη “χούντα της αγοράς”. Η εξόντωση των εργαζομένων στο εμπόριο και τα υπερκέρδη των μεγάλων αλυσίδων είναι το ο σκοπός του νεοφιλελευθερισμού.

Επιπλέον, με την ευκαιρία, νομοθετούν οριστικά και τις οκτώ Κυριακές που τα καταστήματα μπορούν να είναι ανοικτά σε πανελλαδικό επίπεδο, παρότι οι δυο απ’ αυτές μπήκαν με αφορμή τις ενδιάμεσες εκπτώσεις που έχουν ήδη καταργηθεί. Και μόνο αυτό δείχνει ότι δεν ψάχνουν ούτε καν ψευτοδικαιολογίες για το στύψιμο των υπαλλήλων και την καταστροφή της προσωπικής τους ζωής.

Η αντίσταση όσων εργάζονται στο εμπόριο με τη μαζική συμμετοχή στα σωματεία και τις κινητοποιήσεις είναι η μόνη μας ελπίδα για ανατροπή των πολιτικών του κεφαλαίου και της προσωπικής μας εξόντωσης.

Καμία Κυριακή τα μαγαζιά ανοικτά
Όχι στις “λευκές νύχτες” των καταστημάτων και τις “μαύρες μέρες” των εργαζομένων
Διαρκής αγώνας ενάντια στις νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις και τις αντεργατικές πολιτικές τους”.