Τίποτα δεν πάει χαμένο στη χαμένη μας ζωή…

Νόμιμη έκρινε την επίσχεση εργασίας των εργαζομένων στα Πετρέλαια Καβάλας, που διαρκεί από την 1/1/22, το Πρωτοδικείο της πόλης με απόφαση που ανακοίνωσε την Πέμπτη 13 Απριλίου.

Οι 190 απολυμένοι, που έδωσαν τα προηγούμενα χρόνια έναν σκληρό αγώνα διαρκείας απέναντι στην Energean και την πολιτική των απολύσεων και των πλημμελών μέτρων προστασίας της υγείας των εργαζομένων και του περιβάλλοντος, βρέθηκαν χωρίς δουλειά, συνελήφθησαν, χτυπήθηκαν από δυνάμεις των ΜΑΤ, αλλά μέσα από το σωματείο τους πάλεψαν και συνεχίζουν να παλεύουν για την επαναπρόσληψή τους με αξιοπρεπείς και ασφαλείς όρους εργασίας.

Στο πλευρό τους αυτά τα χρόνια αναπτύχθηκε ένα πλατύ κίνημα έκφρασης της ταξικής και λαϊκής αλληλεγγύης από εκατοντάδες εργατικά σωματεία, κοινωνικές και πολιτικές οργανώσεις και συλλογικότητες.

Χωρίς να παραβλέπουμε το ότι ο δικαστικός δρόμος είναι χρονοβόρος, επισφαλής και “ακριβός” για τους εργαζομένους, με τους νόμους να είναι κομμένοι και ραμμένοι στις ανάγκες του κεφαλαίου, αναγνωρίζουμε πως η απόφαση του δικαστηρίου αντανακλά το τί συνέβη στην κοινωνία της Καβάλας τα τελευταία 2 χρόνια, μέσα στα οποία η πόλη γνώρισε κάποιες από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις της σύγχρονης ιστορίας της.

Ταυτόχρονα δημιουργεί εύφορο έδαφος σε σχέση με την απόφαση που θα αφορά τις μαζικές απολύσεις που έκανε η εργοδοσία καθώς για το λόγο αυτό οι 190 απολυμένοι εργαζόμενοι είχαν προχωρήσει στην επίσχεση εργασίας.

Όπως αναφέρουν και εργατικά σωματεία της Καβάλας, της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης:

«Συνάδελφοι στα πετρέλαια, με τον αγώνα σας μας υψώνετε κάθε μέρα! Μετράμε βήματα μπροστά για να έρθουν καλύτερες μέρες! Συνεχίζουμε ακόμη πιο δυναμικά δίπλα σας, μαζί σας, για όλες τις νίκες που μέλλονται να έρθουν!».

Ακολουθούν ενδεικτικές φωτογραφίες, βίντεο και ρεπορτάζ από τον αγώνα του Σωματείο Εργαζομένων Καβάλα Όιλ, ανάμεσα στις οποίες και δύο από την εκδήλωση που συμμετείχαν μαζί με απεργούς του Σωματείο Μαλαματίνα και εργαζόμενους στην e-food, τον περασμένο Σεπτέμβρη στον πεζόδρομο της Γκαρμπολά στη Θεσσαλονίκη.

[modula id=”1832″]