Συγκέντρωση αλληλεγγύης στους έξι συλληφθέντες της 17 Νοέμβρη του 2020

Παρασκευή 30 Ιουνίου στις 09.00 στα Δικαστήρια Θεσσαλονίκης

Η πορεία του Πολυτεχνείου του 2020, διεξήχθη σε συνθήκες πρωτοφανών απαγορεύσεων και καταστολής σε όλη τη χώρα. Αποτέλεσε κορύφωση της κρατικής-κυβερνητικής καταστολής της τότε κυβέρνησης ΝΔ, που με πρόσχημα την πανδημία και τη δήθεν υγειονομική προφύλαξη, προσπάθησε ανεπιτυχώς να βάλει στο «γύψο» τις εργατικές και λαϊκές κινητοποιήσεις. Την ίδια στιγμή που προσπάθησαν να περιορίσουν το δικαίωμα στις συγκεντρώσεις-διαδηλώσεις, περνούσαν στη Βουλή μια σειρά αντεργατικά μέτρα.

Σε εκείνη την επέτειο του Πολυτεχνείου, εφαρμόστηκαν ταυτόχρονα ο νόμος για τον περιορισμό των διαδηλώσεων, αλλά και τα αντιδημοκρατικά διατάγματα της κυβέρνησης που απαγόρευσαν σε όλη την επικράτεια τις εκδηλώσεις τιμής και αγώνα για το Πολυτεχνείο. Η Θεσσαλονίκη μετατράπηκε σε κατεχόμενη πόλη, με τις δυνάμεις καταστολής να αποκλείουν το Πολυτεχνείο του ΑΠΘ και κάθε σημείο. Η μεθόδευση αυτή ακυρώθηκε στην πράξη από τη γενναία στάση εκατοντάδων διαδηλωτών και διαδηλωτριών, που αψηφώντας τις απαγορεύσεις, έκαναν το καθήκον απέναντι στην ιστορική επέτειο της 17ης Νοέμβρη και όλα όσα αυτή αντιπροσωπεύει. Διεκδίκησαν στην πράξη το δικαίωμα να διαδηλώσουν για ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΥΓΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ.

Η απάντηση της αστυνομίας, κατ’ εντολή της κυβέρνησης, ήτανε λυσσαλέα. Ακυρώνοντας κάθε πρόσχημα περί «υγειονομικής προστασίας», περικύκλωσαν την πορεία, επέβαλλαν συνθήκες συνωστισμού, και πραγματοποίησαν συλλήψεις διαδηλωτών, με αποτέλεσμα να υπάρξουν τραυματισμοί. Σε μια προσπάθεια γενικευμένης ποινικοποίησης της λαϊκής πάλης, έγραψαν πάνω από 60 πρόστιμα των 300€ σε διαδηλωτές, αλλά και 1 πρόστιμο των 3.000€ για «οργανωτή» διαδήλωσης, και προχώρησαν σε 6 συλλήψεις με ανυπόστατες κατηγορίες για «διέγερση σε ανυπακοή ή απείθεια κατά των νόμων», «διασπορά μολυσματικής νόσου», «βία κατά υπαλλήλου» κτλ.