Κρατικό – καπιταλιστικό έγκλημα στην Πύλο

Λίγες μέρες μετά το κρατικό – καπιταλιστικό έγκλημα στην Πύλο με δεκάδες πρόσφυγες και μετανάστες νεκρούς και άλλους τόσους αγνοουμένους, εκκενώθηκε σήμερα ο προσφυγικός καταυλισμός του Λαυρίου. Μετά από πολλά χρόνια λειτουργίας της συγκεκριμένης δομής, ο χώρος εκκενώνεται με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες να μην αναφέρουν ούτε τους ακριβείς λόγους της εκκένωσης αλλά ούτε και το μέρος όπου θα φιλοξενηθούν οι μέχρι προ λίγου κάτοικοι της δομής.

Η συγκεκριμένη δομή λειτουργούσε από το 1947 ενώ το 2016 η λειτουργία της έπαψε να θεωρείται νόμιμη με αποτέλεσμα να σταματήσει η όποια χρηματοδότησή της. Το 2017 αποχώρησε και ο Ερυθρός Σταυρός κλείνοντας έτσι, κατά κάποιον τρόπο, μια ολόκληρη ιστορία όχι μόνο της συγκεκριμένης δομής αλλά της πόλης του Λαυρίου συνολικά.

Έκτοτε, τόσο οι εναπομείναντες κάτοικοι της δομής όσο και οι υπόλοιποι του Λαυρίου, παλεύουν καθημερινά από κοινού για τη διατήρηση και τη συνέχιση της λειτουργίας της δομής, διοργανώνοντας συλλογικές δράσεις αλληλεγγύης. Οι κυβερνητικές απειλές περί εκκένωσης, ήδη από τον Απρίλη του 2023, όπως επίσης και η ρητορική μίσους που τόσα χρόνια το Τουρκικό αστικό κράτος εξαπολύει για τη συγκεκριμένη δομή δε φαίνεται να τρόμαξαν τους κατοίκους της. Οι αλλεπάλληλες κινήσεις συμπαράστασης όλων των προηγούμενων χρόνων επιβεβαιώνουν για ακόμα μια φορά τη δυναμική της ταξικής και κοινωνικής διεθνιστικής αλληλεγγύης.

Και δε θα μπορούσε να είναι και αλλιώς αφού το Λαύριο ήταν και παραμένει ακόμα, ανεξάρτητα από τους επιθυμητούς αστικούς κεφαλαικρατικούς σχεδιασμούς, μια εργατική λαϊκή πόλη, μια πόλη που τόσα χρόνια στηριζόταν και στηρίζεται στη κοινωνική και ταξική συνοχή των κατοίκων της, του πολυεθνικού προλεταριακού δυναμικού της.

Δε μας κάνει εντύπωση αλλά και ούτε μας τρομοκρατεί η εκκένωση της εν λόγω δομής. Η νέα κυβέρνηση αποφάσισε πολύ γρήγορα να «ανοίξει» την ακροδεξιά και αντιδραστική της ατζέντα ξέροντας πολύ καλά ποιούς έχει ως συμμάχους. Αυτό όμως που δεν υπολογίζει είναι η συλλογική δράση και η αντίσταση που σύντομα θα ξεσπάσει.

ΜΕ ΤΟΥΣ/ΤΙΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ/ΣΤΡΙΕΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΑΖΙ

ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΟΝ ΛΑΟ ΘΑΝΑΤΟ ΣΤΟΝ ΦΑΣΙΣΜΟ

Η ΤΑΞΙΚΗ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΠΛΟ ΜΑΣ.