ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΕΡΓΑΤΕΣ ΔΟΛΟΦΟΝΗΜΕΝΟΙ

Την Παρασκευή 7/7 άλλος ένας εργάτης έχασε τη ζωή του στα Ναυπηγεία της Ελευσίνας, στην καθημερινή μάχη για το μεροκάματο, για μια αξιοπρεπή διαβίωση. Άλλη μια εργατική δολοφονία που δεν θα απασχολήσει ιδιαίτερα τα δελτία των ειδήσεων αλλά αντιθέτως θα θαφτεί κάτω από τον βομβαρδισμό των ειδήσεων για την ανάπτυξη της οικονομίας της κυβέρνησης των «Αρίστων».

Μια επικοινωνιακή πολιτική στήριξης της αστικής εξουσίας η οποία παραβλέπει τους δεκάδες σακατεμένους και νεκρούς εργάτες στον βωμό του κέρδους. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΟΣΕΤΕΕ ,που είναι τα πλέον πρόσφατα καθώς αφορούν το 2022 την πρώτη εξ ολοκλήρου μεταπανδημική χρονιά, η τάξη μας μετράει 102 νεκρούς σε εργατικά δυστυχήματα, όταν το 2019 ήταν 51 και το 2020 ήταν 41. Το πρώτο τετράμηνο του έτους είχαν καταγραφεί 20 νεκροί, το δεύτερο 27 για να φτάσουμε τους 55 νεκρούς την περίοδο Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου 2022. Στα θύματα του 2022 περιλαμβάνονται ντελιβεράδες, εργαζόμενοι στην αποκομιδή των απορριμμάτων, εργάτες σε εργοστάσια, σε λατομεία, αγρεργάτες κ.α. Το 2023 κινείται στους ίδιους ρυθμούς με τραγικό παράδειγμα το κρατικό έγκλημα στα Τέμπη όπου στα θύματα υπήρχαν και 11 εργαζόμενοι. Δεν πρέπει να ξεχνάμε και τους εκατοντάδες δηλωμένους και αδήλωτους ,μόνιμους και μη τραυματισμούς σε καθημερινά εργατικά ατυχήματα.

Ατυχήματα που συνεχίζονται και αυξάνονται όσο η καπιταλιστική ανάπτυξη εντατικοποιεί την εργασία παραβλέποντας τα «κοστοβόρα» μέτρα ασφαλείας. Η συνεχόμενη αύξηση των εργατικών ατυχημάτων, ιδιαίτερα στη μετα-Covid εποχή όπου και οι καπιταλιστικές μηχανές έπρεπε να φορτσάρουν ώστε να αναπληρώσουν την όποια χασούρα της περιόδου, επιβεβαιώνει ότι οι ζωές μας είναι αναλώσιμες μπροστά στα κέρδη των ισχυρών.

Μια στατιστική του θανάτου όπου έρχεται να προστεθεί και το σημερινό ατύχημα στην Ελευσίνα με τον 57χρονο Νίκο Λαρεντζάκη να πέφτει νεκρός ενώ δούλευε υπερωριακά, εκτός του πεδίου καθηκόντων του, με καρδιολογικά προβλήματα τα οποία τον είχαν απαλλάξει από βαριές εργασίες, σε συνθήκες ακραίας ζέστης, την ίδια στιγμή που είχε βγει σύσταση-προειδοποίηση του Συνδικάτου Μετάλλου για παύση των εργασιών σε συγκεκριμένες ώρες λόγω της υψηλής θερμοκρασίας.

Η πραγματικότητα των ασφυκτικών συνθηκών εργασίας καθορίζεται από την ασυδοσία των εργοδοτών, των πάσης φύσεως εργολάβων που λειτουργούν με τους δικούς τους “νόμους” αλλά και την ίδια την κυβέρνηση που δίνει “γη κ ύδωρ” στους ντόπιους κ ξένους επενδυτές κάνοντας τα στραβά μάτια στις αντεργατικές τους τακτικές και διαμορφώνοντας το πλαίσιο για την περαιτέρω υποβάθμιση των εργατικών δικαιωμάτων.

Όσο και να θέλουν να μας πείσουν για την επίπλαστη φούσκα της οικονομίας, με τα εφήμερα μεροκάματα, την ψευτοεπιδοματική πολιτική και τις αναντίστοιχες αυξήσεις των μισθών εμείς σαν εργάτες κ εργάτριες ξέρουμε καλά τι πάει να πει να δουλεύεις ασταμάτητα για 30 κ 40 ευρώ μέσα στην ανασφάλεια, το άγχος, την πίεση της καθημερινότητας και του δυσανάλογα αυξημένου κόστους ζωής που κατατρώει τους μισθούς μας.

Να υψώσουμε τοίχος προστασίας των εργατικών μας δικαιωμάτων ώστε να μην θρηνήσουμε άλλο νεκρό ή σακατεμένο συνάδελφο σε κανέναν χώρο δουλειάς, για το κέρδος των εργοδοτών. Γι’αυτό είναι αναγκαία η οργάνωση μας στους χώρους δουλειάς, είναι αναγκαία η επαναστατική συγκρότηση της τάξης μας που θα μπει ανάχωμα στην επίθεση του κεφαλαίου προτάσσοντας τη μαχητική διεκδίκηση των πραγματικών μας αναγκών, του ιστορικού μας ρόλου.

Για κάθε νεκρό της τάξης μας θα ζητήσουμε λογαριασμό.