Ή τα κέρδη τους ή οι ζωές μας!

Κορυφώνεται το ταξικό μπραντεφέρ σε δεκάδες χώρους δουλειάς εν μέσω καύσωνα:

Ή τα κέρδη τους ή οι ζωές μας!

Μάχες χαρακωμάτων δίνονται τις τελευταίες ημέρες μεταξύ εργοδοτών και εργατικών σωματείων για να παρθούν μέτρα προστασίας της υγείας και της ζωής των εργαζομένων εν μέσω καύσωνα.

Μετρώντας ήδη δύο νεκρούς εργαζόμενους σε Ελευσίνα και Χανιά, το διακύβευμα της ταξικής σύγκρουσης των ημερών που πέρασαν αλλά κυρίως της σημερινής και της αυριανής ημέρας αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα και μετατρέπεται σε μία ευδιάκριτη διαχωριστική γραμμή μεταξύ δύο αντιτιθέμενων τάξεων αλλά και μεταξύ όσων, εν ολίγοις, πρεσβεύει και προτεραιοποιεί η καθεμιά: Τη ζωή ή το κέρδος…

Ήδη από τις αρχές της εβδομάδας δεκάδες εργατικά σωματεία πραγματοποίησαν παρεμβάσεις στο Υπουργείο Εργασίας και Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, εξέδωσαν ανακοινώσεις που κοινοποιήθηκαν στην επιθεώρηση εργασίας, έκαναν εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς ενημερώνοντας συναδέλφους και συναδέλφισσες.

Τα σωματεία κατάφεραν μέσω των κινητοποιήσεων τους να μετατρέψουν τις προτροπές και τις φιλικές νουθεσίες του Υπουργείου σε απόφαση, η οποία όσο λειψή και να είναι, έγινε λίγο πιο συγκεκριμένη τουλάχιστον στα επίπεδα του ωραρίου που πρέπει να απαγορευτούν οι εργασίες (12 με 5 το μεσημέρι).

Οι ανακοινώσεις και οι δράσεις πολλαπλασιάστηκαν: Διανομείς, ταχυμεταφορείς, μάγειρες, οικοδόμοι, μεταλλεργάτες, ναυτεργάτες, εργαζόμενοι στους δήμους, ειδικότερα οι μεγαλύτεροι σε ηλικία, όσοι και όσες ξέρουν από πρώτο χέρι πως όταν μεσημεριάζει η εργασία τους στους δρόμους κάτω από υψηλές θερμοκρασίες μετατρέπει τη ζωή και την υγεία τους σε ζαριά στα χέρια της τύχης (και της καπιταλιστικής κερδοφορίας), δεν σιώπησαν.

Με τους καπιταλιστές να αδιαφορούν επιδεικτικά τόσο για τη ζωή των εργαζομένων, όσο και για την απόφαση του πολιτικού του προσωπικού που κυβερνά, τα εργατικά σωματεία βγήκαν μπροστά σε δεκάδες περιπτώσεις εφαρμόζοντας στην πράξη, ένα πρόπλασμα, εργατικού ελέγχου στην παραγωγή.

Με πιο χαρακτηριστικά τα παραδείγματα των σωματείων Μετάλλου και Ναυπηγικής Βιομηχανίας, διανομέων και ταχυμεταφορέων, οικοδόμων, των εργαζομένων στους ΟΤΑ, της Hellenic Train δεκάδες επιχειρήσεις και χώροι εργασίας έκλεισαν αφού τους το επέβαλλαν οι αποφασιστικές και μαχητικές παρεμβάσεις και συγκεντρώσεις των εργαζομένων.

Αύριο και μεθαύριο με την θερμοκρασία να φτάνει τη μέγιστη τιμή της, τουλάχιστον κατά την περίοδο του συγκεκριμένου κύματος καύσωνα, είναι και πάλι η επιφυλακή, η αλληλεγγύη, η οργάνωση των εργαζομένων και του λαού που θα πρέπει να επιβάλλει το σταμάτημα κάθε εργασίας εν μέσω κορύφωσης της θερμοκρασίας, την παροχή μέτρων προστασίας στους εργαζόμενους και στις εργαζόμενες, το να μην συμψηφιστεί πιθανή διακοπή εργασίας με κανένα ρεπό και καμία άδεια.

Η επιβολή του δικού μας δίκαιου, της προστασίας και της υγείας και των ζωών μας, που εξαπλώθηκε σήμερα σε όλη τη χώρα να γίνει προπομπός της ετοιμότητας, της επαγρύπνησης και των κινήσεων των επόμενων δύο ημερών, έτσι ώστε να μη θρηνήσουμε άλλον συνάδελφο/ ισσα:

Συγκεκριμένα, στις 12 το μεσημέρι της Πέμπτης, μετά από παρέμβαση του Κλαδικού Συνδικάτου Μετάλλου σταμάτησαν οι εργασίες σε όλη την διαδικασία της Ν/Ζώνης στο Πέραμα και στα ναυπηγεία της περιοχής. Επίσης στα ναυπηγεία Ελευσίνας, μετά από παρέμβαση του Κλαδικού Συνδικάτου Μετάλλου, στις 12 το μεσημέρι, έκλεισε το ναυπηγείο καθώς εκατοντάδες εργαζόμενοι του ναυπηγείου σταμάτησαν τις εργασίες. Με ανάλογες παρεμβάσεις σταμάτησαν οι εργασίες σε εργοστάσια μεταλλικών κατασκευών στο Θριάσιο και σε άλλους χώρους δουλειάς του κλάδου σε περιοχές της Αττικής. Ακόμα μετά από παρέμβαση του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας σταμάτησαν σήμερα οι εργασίας σε συνθήκες καύσωνα στο ναυπηγείο Ψυχάλη μετά από παρέμβαση του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας.

Ταυτόχρονα, παύση εργασιών λόγω καύσωνα επέβαλλαν σήμερα με παρεμβάσεις τους σε εργοτάξια, σε μεγάλους χώρους δουλειάς και σε γιαπιά, η Ομοσπονδία και Συνδικάτα Οικοδόμων. Στην Αττική, κλιμάκια της Ομοσπονδίας και του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, προχώρησαν σε παρεμβάσεις σήμερα Πέμπτη στο Κέντρο της Αθήνας, στο εργοτάξιο του έργου ανάπλασης της οδού Πανεπιστημίου. Παρεμβάσεις για την παύση εργασιών έγιναν επίσης στο εργοτάξιο του Μετρό στην Κατεχάκη, ενώ οι εργασίες σταμάτησαν και στο εργοτάξιο της Intrakat στο έργο υπογειοποίησης του ΟΣΕ στην οδό Λιοσίων.

Σύμφωνα με καταγγελίες που δέχτηκε η Ομοσπονδία και το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, από εργαζόμενους του κλάδου, σε εργοτάξια των Νοτίων Προαστίων της Αττικής, οι εργοδότες πίεζαν τους οικοδόμους να επιστρέψουν στην εργασία μετά τις 17.00 προκειμένου να συμπληρώσουν τις ώρες λόγω της διακοπής εργασιών. Κάτω από την αποφασιστική παρέμβαση της Ομοσπονδίας και του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας σταμάτησε κάθε τέτοια προσπάθεια. Σημειώνεται ότι οι παρεμβάσεις της Ομοσπονδίας και του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας έγιναν επίσης σε μεγάλους χώρους δουλειάς του κλάδου σε Μενίδι, Κηφισιά και αλλού, ενώ οι παρεμβάσεις ξεκίνησαν από την Τετάρτη 12 Ιούλη.

Στη Θεσσαλονίκη, την προσωρινή διακοπή των εργασιών στις εγκαταστάσεις του μηχανοστασίου της Hellenic Train λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούν, κατάφερε η παρέμβαση εργαζομένων στη διοίκηση την Τετάρτη 11 Ιουλίου. Συγκεκριμένα έγινε στάση των εργασιών σε μεγάλο ύψος, πάνω από το τρένο και σε εξωτερικές εγκαταστάσεις που είχαν ξεκινήσει από το πρωί.

Η Συνέλευση Βάσης των Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλου σε ανακοίνωσή της που επισυνάπτει και τη σχετική υπουργική απόφαση (https://ypergasias.gov.gr/ekdothike-apo-to-ypourgeio…/ ) αναφέρει:

“Συνάδελφοι και συναδέλφισσες αν ο ιδρώτας μας τρέχει ποτάμι τα αυτιά των εργοδοτών δεν ιδρώνουν : βαράνε το ίδιο βιολί, απαιτώντας να γίνεται η δουλίτσα τους, χωρίς να λογαριάζουν το ανθρώπινο κόστος. Εμείς στο βιολί τους αυτό αντιτάσσουμε την προστασία μας! Η εργασία πρέπει αυστηρώς να σταματήσει τις σκληρές ώρες του καύσωνα και οι ρυθμοί να πέφτουν για τις υπόλοιπες, χωρίς φυσικά να μειώνονται οι μισθολογικές αποδοχές ή να περικόπτονται οι ώρες ως μη εργάσιμες. Όποιος συνάδελφος και συναδέλφισσα εξαναγκαστεί να εργάζεται κατά τις ώρες 12:00-17:00, να επικοινωνήσει με το τηλεφωνικό κέντρο του Σώματος ΕΠιθεώρησης Εργασίας (1555) αλλά και με το σωματείο (6946747244)”.

Το Συνδικάτο Μετάλλου και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Αττικής αναφέρει σε σχέση με τον θάνατο του συναδέλφου Νίκου Λαρεντζάκη:

“Καταγγέλλουμε την εργοδοσία των ναυπηγείων Ελευσίνας για το προδιαγεγραμμένο εργοδοτικό έγκλημα σε βάρος του συναδέλφου μας Νίκου, ο οποίος εργαζόταν στα ναυπηγεία Ελευσίνας και άφησε την τελευταία του πνοή μέσα σε μία βάρκα, δουλεύοντας υπερωριακά, παρά το ότι υπήρχε πρόγνωση για υψηλές θερμοκρασίες. Μόλις εχθές το συνδικάτο μας με επιστολή που εστάλη στις επιχειρήσεις του κλάδου, μεταξύ αυτών και στα ναυπηγεία Ελευσίνας, καλούσε τις επιχειρήσεις να προστατέψουν τους εργαζόμενους από τούς κινδύνους του καύσωνα.

Η επιχείρηση των ναυπηγείων Ελευσίνας, όχι μόνο δεν πήρε καμία προφύλαξη για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων, αντιθέτως έστειλε για υπερωριακή απασχόληση μετά τις 15:00 εργαζόμενο με χρόνια καρδιακά νοσήματα που συγκαταλεγόταν στις ευπαθείς ομάδες. Τον βάλανε μέσα στον καύσωνα, να εργάζεται υπερωριακά μέσα σε μία βάρκα στην θάλασσα, με τον ήλιο από πάνω του, να σπάει την μπογιά που έπεφτε στην θάλασσα. Αυτό είναι το πρότυπο ανάπτυξης που σκοπεύουν να επιβάλλουν οι εργοδότες του κλάδου με τις ευλογίες της κυβέρνησης για να αυξάνουν τα κέρδη τους. Οι ζωές μας έχουν αξία όμως. […]

Κανένας εργαζόμενος να μη δεχτεί ως κανονικότητα την εργασία σε τέτοιες συνθήκες. Κανένας εργαζόμενος να μη δεχτεί σαν κανονικότητα να πεθαίνουμε έτσι στη δουλειά. Κανένας εργαζόμενος δεν είναι μόνος του”.