Ακόμη ένα σοβαρό εργατικό ατύχημα 53χρονου εναερίτη

“Άριστες” συνθήκες εργασίας με εργατικά ατυχήματα και ξυλοδαρμούς.

Ακόμη ένα σοβαρό εργατικό ατύχημα έρχεται να προστεθεί στο μακρύ κατάλογο της τελευταίας ,(και όχι μόνο), περιόδου. Στη Φλώρινα, 53χρονος εναερίτης ο οποίος εκτελούσε εργασίες κοπής κλαδιών δίπλα σε πυλώνα της ΔΕΗ, “χτυπήθηκε” από 400.000 volt με αποτέλεσμα να υποστεί εγκαύματα στο 60% του σώματος του και να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Ένα ακόμη περιστατικό που φανερώνει τις ελλειψεις ή την πλήρη ανεπάρκεια μέτρων ασφαλείας, ιδιαίτερα για εργαζόμενους σε επικίνδυνους τομείς οι οποίοι κυριολεκτικά ρισκάρουν τη ζωή τους και τη σωματική τους ακεραιότητα καθημερινά για ένα μεροκάματο.

Σε μια άλλη πτυχή της εργασιακής ζούγκλας που βιώνουμε, εργαζόμενος σε beach bar στην Πάργα ξυλοκοπήθηκε από τον εργοδότη του με τσουγκράνα (!), όταν ζήτησε να πληρωθεί τα δεδουλευμένα του.

Σύμφωνα με την καταγγελία του πρωτοβάθμιου σωματείου επισιτισμού-τουρισμού Πάργας, ο εργαζόμενος πληρωνόταν ένα ποσό μέσω τραπέζης (αναντίστοιχο του προβλεπόμενου βάση της συλλογικής κλαδικης σύμβασης) κ ένα άλλο ποσό “μαύρο”. Όταν ζήτησε να πληρωθεί όσα του αναλογούν νομίμως, αντιμετώπισε εχθρική και απαξιωτική συμπεριφορά από την εργοδοσία με καθημερινές προσβολές οι οποίες κλιμακώθηκαν φτάνοντας στον ξυλοδαρμό του και τον ίδιο να καταλήγει στο νοσοκομείο.

Αυτή είναι η πραγματικότητα του εργασιακού πεδίου, ελλιπή μέτρα ασφαλείας, εργατικά ατυχήματα, αναντίστοιχες αμοιβές, “μαύρη” εργασία, προσβλητικές συμπεριφορές, παράλογες απαιτήσεις, ανασφάλεια, ελαστικές συνθήκες.

Να υψώσουμε τοίχος προστασίας των εργατικών μας δικαιωμάτων, να διεκδικήσουμε αξιοπρεπείς, σταθερές και ασφαλείς συνθήκες εργασίας, με μισθούς που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες μας. Να δείξουμε ταξική αλληλεγγύη στους συναδέλφους μας που πέφτουν θύματα της εργοδοτικής ασυδοσίας. Μαζικά, οργανωμένα, μαχητικά να χτίσουμε τους όρους του ταξικού αγώνα.