Aποτίμηση από Πύρινο Μέτωπο Δερβενοχωρίων-Μάνδρας

από Antifa West Coast Reloaded

Πρώτες εικόνες αποτίμησης από Πύρινο Μέτωπο Δερβενοχωρίων-Μάνδρας

Σήμερα 18/07/2023 με την ανακοίνωση της εντολής εκκένωσης του οικισμού της Νέας Ζωής, του Δήμου Μάνδρας-Ειδυλλίας, ομάδα συντρόφων/ισσών αφού εφοδιαστήκαμε με τα αιτούμενα από εθελοντικές ομάδες σπεύσαμε στο Φράγκειο Γήπεδο Μάνδρας όπου και μεταφέρονταν προσωρινά πυρόπληκτα ζώα προτού μετακινηθούν οριστικά το ΛΑΤΩ Γαλατσίου.

Από σύντροφο που βρισκόταν ήδη και συνέδραμε ενεργά στον απεγκλωβισμό ζώων και την με όποια δυνατά μέσα πυρόσβεση του μετώπου, λάβαμε εικόνα επιβεβαιωτική της εκτρωματικής δυσαναλογίας που έχει δημιουργήσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη σε ό,τι αφορά στα σώματα ασφαλείας. Ενώ οι φλόγες τύλιγαν σπίτια στη Νέα Ζωή, παρόντες βρίσκονταν αποκλειστικά άντρες της ΕΛ.ΑΣ. με κυριολεκτικά παντελή απουσία πυροσβεστών. Οι κάτοικοι μαζί με τους εθελοντές προσπάθησαν με όποιον ανθρώπινα εφικτό τρόπο να περιορίσουν τη φωτιά, χωρίς φυσικά επιτυχία καθώς εν τέλει τμήμα του οικισμού κάηκε. Στις προσπάθειες ελευθέρωσης και περισυλλογής εγκλωβισμένων ζώων υπήρξαν επιπλήξεις από τους αστυνομικούς και ευτυχώς λόγω της επιμονής κατοίκων και εθελοντών που χρειάστηκε να έρθουν σε ρήξη μαζί τους, η πλειοψηφία μεταφέρθηκε ασφαλώς με όχηματα του Δήμου Ελευσίνας.

Επί της Εθνικής Οδού Ελευσίνας-Θηβών, στο ύψος της Algean, ακινητοποιημένοι γύρω στους 20 ΔΙ.ΑΣ. ρέμβαζαν ατάραχοι την εν πανικώ κυκλοφορία, οι είσοδοι της Μάνδρας κλειστές για τους εθελοντές και συνολικά βρήκαμε μόλις τρία πυροσβεστικά οχήματα καθόλη την τετράωρη παραμονή και κυκλοφορία μας στην ευρύτερη περιοχή, τα δύο εκ των οποίων επί της Ευνίκης στη βιομηχανική ζώνη της Μαγούλας. Προς την Αγία Αικατερίνη Μάνδρας και τους πρόποδες της Κιάφας από την πλευρά της Γοργοεπηκόου, πολίτες και εθελοντές έβρεχαν και έσκαβαν σε μια απέλπιδα προσπάθεια να προλάβουν την επέλαση της λαίλαπας. Η εναέρια κινητικότητα ελικοπτέρων Erickson S-64 αυξήθηκε μόνο αργά το απόγευμα όταν η φωτιά άρχισε να επεκτείνεται από το “Τσακάλι” προς τον Άγιο Σώστη της Μαγούλας. Η συνολική εικόνα αποκαρδιωτική, απογοητευτική και ταυτόχρονα εξοργιστική καθώς μας γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο πως η κρατική μέριμνα είναι εσκεμμένα ανύπαρκτη και αναγκαζόμαστε να επωμιστούμε το βάρος της διαχείρισης κρίσεων και φυσικών καταστροφών τέτοιου μεγέθους που θα επέφεραν προβλήματα ακόμα και αν υπήρχε άψογος συντονισμός και προγραμματισμός από τους αρμόδιους φορείς. Για μια ακόμα φορά, η όποια ελπίδα εναποτίθεται στην ευτυχώς μεγάλη αλλά εκ των πραγμάτων ανεπαρκή κινητοποίηση των πολιτών.

Προς μεγάλη μας οργή και θλίψη ενημερωθήκαμε πως η Κιάφα, το πλησιέστερο και μακροβιότερο δάσος του Θριασίου πεδίου, που όλοι και όλες είχαμε ως μοναδική εύκολα προσβάσιμη ανάσα πρασίνου, κάηκε ολοσχερώς. Εκτός του ίδιου του δάσους και φυσικής ελύθερης πανίδας, κάηκαν άλογα, ελάφια, παγώνια, τα οποία σα να μην ήταν αρκετό ότι ζούσαν σε καθεστώς αιχμαλωσίας περιφραγμένα με κοτετσόσυρμα και λειτουργούσαν ως τουριστική ατραξιόν, έπρεπε να βρουν και βασανιστικό θάνατο καθώς παρατήθηκαν στο έλεος της λαίλαπας. Τα αδέσποτα σκυλιά της περιοχής σώθηκαν όπως μάθαμε από εθελόντριες της περιοχής.

Θα επανέλθουμε με αναλυτικότερη ενημέρωση καθώς ακόμα υπάρχουν ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, το τοπίο είναι αρκετά θολό και η σύγχυση νωπή.

Δύναμη και κουράγιο στους εθελοντές/ιες που βρίσκονται από χθες στα πύρινα μέτωπα της περιοχής και κάνουν τα πάντα για να σώσουν ότι μπορούν