Μενδώνη – “Έξωση” στο Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων

Μετά από 41 χρόνια λειτουργίας , η υπουργός πολιτισμού Λινά Μενδώνη αποφάσισε να ανακαλέσει την άδεια χρήσης του κτιρίου που χρησιμοποιεί ως έδρα του ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων.

Η επίθεση της υπουργού πολιτισμού στον ίδιο τον πολιτισμό μαίνεται από την αρχή της θητείας της. Η ύβρις στην πρόσφατη απόφαση της να στερήσει το κτίριο από έναν σύλλογο ενεργό και δραστήριο που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο προσπαθεί όλα αυτά τα χρόνια της λειτουργίας του να προωθήσει και να ανοίξει ζητήματα που άπτονται στον πολιτισμό και όχι μόνο, αποτελεί επίθεση στην ίδια την έννοια που αντιπροσωπεύει. Ποσο μάλλον όταν αυτή η ειλημμένη κατά τα αλλά απόφαση προήλθε ύστερα από μια εκδήλωση που έκανε ο Σύλλογος μετά το πρόσφατο καπιταλιστικό έγκλημα του ναυαγίου της Πυλου.

Η επίθεση προς τον Σύλλογο των Ελλήνων Αρχαιολόγων και της λειτουργίας του όμως έχει ξεκινήσει προ πολλού, όταν μέσα από τις δράσεις τους και τις προτάσεις τους έρχονταν σε ευθεία αντιπαράθεση με τις πολιτικές της δήθεν κουλτούρας και του μικροαστικού πολιτισμού που η ίδια η υπουργός και η αστική κυβέρνηση προωθούν.

Ενάντια σε ένα σύστημα που δολοφονεί καθημερινά την ίδια την ιστορία, που προσπαθεί να διαγράψει τον ίδιο τον πολιτισμό και να παράξει το δικό της καπιταλιστικό φαντασιακο, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, οι εργαζόμενοι του αλλά και η ίδια η κοινωνική πλειοψηφία ειναι έτοιμοι να υπερασπιστουν τις αξίες και τα ιδανικά τους. Να παλέψουν για τον ίδιο τον πολιτισμό και την ιστορία του εντός και εκτός των όποιων τειχών. Η άμεση ανακλήση της απόφασης δεν ειναι απλά επιβεβλημένη, είναι αναγκαία. Οι πολιτικές που αντιπαρατίθονται με τέτοιο φασιστικό τρόπο στον ίδιο τον πολιτισμό ειναι σκοτεινές και επικίνδυνες.