Εκκένωση του ΑΣΠ και αστυνομοκρατία στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου

Σήμερα 31/8, νωρίς το πρωί, έγινε επιχείρηση εκκένωσης του Αυτοδιαχειριζόμενου Στεκιού Πολυτεχνείου (ΑΣΠ), στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου. Ήδη, έχει γίνει ανακατάληψη και θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή συνέλευση αυτή την ώρα στον χώρο του στεκιού.

Λίγη ώρα αργότερα μπάτσοι συνέλαβαν κόσμο μέσα στο ΕΜΠ, πραγματοποιώντας τουλάχιστον προσαγωγές. Οι δελτάδες πάτησαν μια κοπέλα με τη μηχανή και την τραυμάτισαν στο πόδι και στο κεφάλι.

Το συγκεκριμένο στέκι μετρούσε 20 χρόνια συνεχούς λειτουργίας. Το στέκι Πολυτεχνείου συνεβάλε καθοριστικά στη ριζοσπαστικοποίηση και στην πολιτικοποίηση των φοιτητών, με συνεπή και μακροχρόνια παρουσία σε πολλά κινηματικά γεγονότα, μέσα από τη δράση τους και τον λόγο τους ενάντια στις κυρίαρχες αστικές πολιτικές, ενώ ταυτόχρονα δημιούργησε ρωγμές και έθεσε βάσεις για τη συνέχιση του αγώνα εντός και εκτός του φοιτητικού χώρου.

Η σημερινή εκκένωση είναι μια ακόμα καταπάτηση του ασύλου, μια ακόμα επίθεση σε πανεπιστημιακούς χώρους. Δεν έχουν ξεθωριάσει οι μνήμες μας από τις συχνές επιθέσεις απο τα ΜΑΤ στο ΑΠΘ και στην ΑΣΟΕΕ, την εκκένωση στεκιού στο Βιολογικό και μια σειρά άλλων επιθέσεων της αστυνομίας σε πανεπιστημιακούς χώρους και στις δράσεις των φοιτητ(ρι)ών (σε καταλήψεις πρυτανειών, καταλήψεις σχολών και άλλες δράσεις), ενώ αυτή η εκκένωση έρχεται ως συνέχεια των 2 πρόσφατων εκκενώσεων των καταλήψεων “Ζιζάνια” και “Άνω Κάτω”. Δύο καταλήψεις με εξίσου ενεργό δράση στο πολιτικό και πολιτισμικό γίγνεσθαι.

Αυτή η εξέλιξη αναδεικνύει πως πλέον έχουμε ξανά στο προσκήνιο έναν σχεδιασμό της κυβέρνησης για καταστολή των καταλήψεων και στοχοποίηση/εκφοβισμό του κόσμου που αγωνίζεται.

Ως συνέχεια των νόμων Κεραμέως και της επίμονης προσπάθειας εδραίωσης της πανεπιστημιακής αστυνομίας, οι επιθέσεις σε καταλήψεις και σε χώρους ασύλου εντάσσονται στους νόμους της αγοράς και στη λογική της επιχειρηματικοποίησης του δημόσιου πανεπιστημίου. Η κανονικοποίηση της καταστολής εντός του ασύλου και η αποστείρωση απο την πολιτική και κοινωνική ζωή στους πανεπιστημιακούς χώρους, συμβάλλει ακόμα περισσότερο στην κατεύθυνση των επιταγών της ΕΕ για τα πανεπιστήμια. (για εμπλοκή ΣΕΒ στα προγράμματα σπουδών μέχρι ερευνητικά για στρατό και αστυνομία).

Αυτή η συνθήκη καταστολής και κανονικοποίησης της, θα δημιουργήσει (αν δεν εμποδιστεί) έναν αρνητικό συσχετισμό για όσους και όσες θέλουν να παλέψουν για τις σύγχρονες ανάγκες της κοινωνικής πλειοψηφίας. Για όσους και όσες προσπαθούν στην πράξη να μπλοκάρουν τις επιχειρηματικές λειτουργίες εντός του πανεπιστημίου που πάνε κόντρα στα συμφέροντα της εργατικής τάξης, του λαού και της νεολαίας.

Η καταστολή μέσα στις σχολές θα στοχεύει πάντα όσους απεργούν, όσους δίνουν πνοή στο φοιτητικό ταξικό κίνημα και δυναμώνουν τις γραμμές του.

Και όσο αυτοί οραματίζονται ένα πανεπιστήμιο όπου θα κυριαρχούν οι ταξικοί φραγμοί, τα ιδιωτικά πανεπισήμια, οι ΕΒΕ, η εισχώρηση επιχειρηματικών συμφερόντων, οι επιθέσεις στους αγωνιζόμενους φοιτητές, τα ερευνητικά για ΝΑΤΟ, στρατό, καταστολή, οι ΟΠΠΙ, τα πειθαρχικά, τα βιομηχανικά διδακτορικά – επαγγελματικά μεταπτυχιακά (βλ. εξαγγελίες Πιερρακάκη), εμείς θα τους υπενθυμίζουμε ότι είμαστε εδώ για να μπλοκάρουμε τα σχέδια τους.

Κόντρα στην κυρίαρχη αστική προπαγάνδα που επιχειρεί να «εκκενώσει» οποιοδήποτε και οτιδήποτε λειτουργεί ενάντια στις πολιτικές της, κόντρα σε αυτούς που επιθυμούν και προσπαθούν με όλους τους τρόπους και τα μέσα να υποβαθμίσουν και να υποδαυλίσουν τον δημόσιο χαρακτήρα του πανεπιστημίου, κόντρα στις λογικές της αποπολιτικοποίησης, της αποϊδεολογικοποίησης και της αυταρχικοποίησης, οι αρχές της αλληλλεγγύης, της συντροφικότητας και της συλλογικοποίησης θα συνεχίσουν να εμπνέουν και να μας δείχνουν τον δρόμο.

ΕΞΩ ΟΙ ΜΠΑΤΣΟΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ!

ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΕ ΠΟΛΕΜΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΑΝΙΒΑΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ