Καζάνι που βράζει ο Ειρηνικός Ωκεανός

Την ώρα που ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπαιντεν, συναντιέται με τους ομόλογούς του από τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία, η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε την έγκριση συνταγματικής τροπολογίας που κατοχυρώνει το καθεστώς «πυρηνικής δύναμης», στα πλαίσια της διαμόρφωσης πολιτικής πυρηνικής ισχύος.

ΗΠΑ, Νότια Κορέα και Ιαπωνία, φέρονται να θέτουν σε εφαρμογή μακροχρόνιες κοινές ναυτικές ασκήσεις στα ύδατα του Ειρηνικού, ενώ η Κίνα από την πλευρά της συνεχίζει τις παράκτιες ασκήσεις της. Από την άλλη, η Ταιβάν – υπό την επιτροπεία και τις προτροπές των ΗΠΑ – έχει προχωρήσει στην εξέλιξη ενός δικού της προγράμματος ανάπτυξης υποβρυχίων, προκειμένου να ενισχύσει τη δυνατότητα αποτροπής εναντίον του κινεζικού πολεμικού ναυτικού, δίνοντας και μια έμμεση απάντηση στα στρατιωτικά γυμνάσια της Κίνας.

Οι αλλεπάλληλες και συνεχιζόμενες απειλές μεταξύ των χωρών του βόρειου Ειρηνικού Ωκεανού, οι συναντήσεις τους με αρχηγούς του ΝΑΤΟ, χώρες της Δύσης και φυσικά τις ΗΠΑ, υποδηλώνουν την ένταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην περιοχή. Χαρακτηριστικές είναι και οι δηλώσεις του εκπροσώπου της Βόρειας Κορέας στον ΟΗΕ όπου τόνισε πως «η κορεάτικη χερσόνησος βρίσκεται στα πρόθυρα ενός πυρηνικού πολέμου», επιρρίπτοντας την ευθύνη στις «απερίσκεπτες μηχανοραφίες» των Ηνωμένων Πολιτειών.

Οι ιμπεριαλιστικές πολιτικές, ο διαρκής και κλιμακούμενος ανταγωνισμός μεταξύ των υπερδυνάμεων, οι νέες οικονομικές και εμπορικές συμφωνίες και οι αλλαγές που φέρνουν στον παγκόσμιο χάρτη, φαίνεται να προμηνύουν ένα αβέβαιο μέλλον για τους λαούς αυτών των χωρών. Η όξυνση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και η ανάγκη απόκτησης και διάνοιξης νέων εμπορικών δρόμων δημιουργεί το έδαφος για το άνοιγμα νέων συγκρούσεων και πολεμικών μετώπων.

Οι ΗΠΑ, θέλοντας να αναχαιτίσουν με στρατιωτικούς όρους την ανάδειξη της Κίνας ως ηγέτιδα οικονομική δύναμη, δε διστάζουν να οξύνουν και να πολλαπλασιάσουν τα ενεργά αλλά και τα βραδυφλεγή μέτωπα που ξεπηδούν στην νέα γεωπολιτική σκακιέρα του παγκόσμιου χάρτη. Οι εξελίξεις, οι όλο και πιο αναβαθμισμένες συμφωνίες που προετοιμάζουν μία γενίκευση του πολέμου (πχ AUKUS), αλλά και οι ήδη υπάρχουσες πολεμικές συρράξεις σε Ουκρανία, Καύκασο και Αφρική, οι οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή πληθώρα κρατών καθώς επίσης και οι εντάσεις στο εσωτερικό των χωρών που εμπλέκονται σε αυτές, προμηνύουν πολεμικά σενάρια ευρείας κλίμακας.

Ο εξοπλιστικός πυρετός, οι πολεμικές κορώνες, η συντηρητικοποίηση και η αυταρχικοποίηση του Δυτικού μπλοκ στο οποίο η Ελλάδα ανήκει εν τη γενέση της, οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί και οι αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις δείχνουν την κατεύθυνση και την διέξοδο που προκρίνει το καπιταλιστικό σύστημα σε μια προσπάθεια να διαιωνίσει την εκμεταλλευτική του διάρθωση.

Μια διαδικασία η οποία περνάει από τις πλάτες του λαών και της παγκόσμιας εργατικής τάξης προσφέροντας τους απλόχερα, φτώχεια, βιοτική υποβάθμιση, στρατικοποίηση, φασισμό, τον τρόμο του πολέμου για τα κέρδη των ισχυρών.

https://www.capital.gr/diethni/3732922/ipa-iaponia-kai-notia-korea-esteilan-minuma-enotitas-kai-sunergasias-apenanti-stin-kina/

https://www.bankingnews.gr/diethni/articles/698926/atlantic-council-irthe-i-ora-tou-asiatikoy-nato-o-deyteros-stratiotikos-polos-tou-kosmou

https://www.kathimerini.gr/world/562637824/sta-prothyra-pyrinikoy-polemoy-i-koreatiki-chersonisos/