Αυξήσεις και «ανήθικες» προσφορές στις τιμές των προιόντων

Το ράλι στις τιμές της αγοράς σε είδη πρώτης ανάγκης φαίνεται να συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς, με τους μεγάλους επιχειρηματικούς κολοσσούς να εφεύρουν νέους τρόπους εξαπάτησης των καταναλωτών. Το φαινόμενο του «unethical pricing», της «ανήθικης» δηλαδή τιμολόγησης, μια πρακτική η οποία υιοθετείται όλο και περισσότερο από τους εμπορικούς και βιομηχανικούς ομίλους, μεταφέρει ουσιαστικά το κόστος των ανατιμήσεων στις τιμές των εκπτωτικών προιόντων. Με τον τρόπο, αυτό οι όποιες ζημίες των μεγαλοεταιριών μετακυλίεται για ακόμα μια φορά στις πλάτες των πολιτών, που το τελευταίο διάστημα, αναζητούν τις προσφορές στα ράφια των αγορών.

Νέα αύξηση των τιμών τον Οκτώβρη

Υπερδιπλάσιος από τον Σεπτέμβριο καταγράφηκε ο πληθωρισμός του Οκτωβρίου, ο οποίος έφτασε το 3,4% από 1,6% τον προηγούμενο μήνα, με την αύξηση στις τιμές των τροφίμων τον τελευταίο χρόνο να έχει φτάσει έως και το 9,9%, με το ελαιόλαδο, τα φρούτα, τα λαχανικά, τα σιτηρά και τα γαλακτοκομικά προιόντα να βρίσκονται στις πρώτες θέσεις. Πρόκειται για μια κανονικοποιημένη πλέον συνθήκη, που σύμφωνα και με μαρτυρίες υψηλόβαθμων στελεχών μεγάλων βιομηχανιών τροφίμων, δε προβλέπεται να αλλάξει άμεσα, τόσο λόγω της συνεχιζόμενης κλιματικής κρίσης και της απαιτούμενης από τις πολιτικές της Δύσης «Ενεργειακής» Μετάβασης, όσο και εξαιτίας των γεωπολιτικών εξελίξεων σε Δύση και πλέον και Ανατολή.

Πιο συγκεκριμένα καταγράφεται αύξηση 26% στα λίπη και τα έλαια με κύρια ευθύνη της τιμής του ελαιόλαδου, 20,5% στα φρούτα και 12,6% στα λαχανικά. Αυξήσεις πολλαπλάσιες του μέσου πληθωρισμού καταγράφονται και στις τιμές των εμφιαλωμένων νερών των χυμών και των αναψυκτικών κατά 14,5%, των λοιπών τροφίμων κατά 9% της ζάχαρης των γλυκών και των παγωτών κατά 8,3%, των κρεάτων κατά 8,3%, των γαλακτοκομικών και των αυγών κατά 7%, των ψαριών κατά 6,9% και των δημητριακών και του ψωμιού κατά 3,7%.

Το μόνο που είναι σίγουρο σε αυτό το αβέβαιο μέλλον είναι πως ο σύγχρονος μαυραγοριτισμός αποτελεί μια ακόμα στρατηγική του κεφαλαίου που μέσα από την εξαθλίωση της κοινωνικής πλειοψηφίας αποβλέπει στην αύξηση των κερδών του. Τα κοράκια της αγοράς άλλωστε, καραδοκούν για τις επόμενες μεγάλες απολαβές τους, εις βάρους του λαού που αυτή τη στιγμή αδυνατεί να εξυπηρετήσει ακόμα και τις βασικές του ανάγκες.

Ο λαός, όλοι εμείς, οι άνεργοι, οι φτηνά εργαζόμενες, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι περιθωριοποιημένοι, δεν έχουμε πει την τελευταία μας κουβέντα απέναντι στις πολιτικές που βίαια μας στερούν τη ζωή, απέναντι σε ένα σύστημα που μας καταδικάζει στην εξαθλίωση, τη φτώχεια, τον κανιβαλισμό.

Οργανωμένοι στις γειτονιές και στους χώρους δουλειάς μας να παλέψουμε για:

ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΣΤΟ ΥΨΟΣ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΜΑΣ
ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΓΙΑ ΌΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΝΕΡΓΟΥΣ
ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ ΓΙΑ ΣΙΤΙΣΗ-ΣΤΕΓΑΣΗ-ΕΝΕΡΓΕΙΑ-ΥΓΕΙΑ
ΜΟΝΟ Ο ΛΑΟΣ ΘΑ ΣΩΣΕΙ ΤΟΝ ΛΑΟ ΜΕ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΙ ΑΓΩΝΑ ΤΑΞΙΚΟ!

https://www.capital.gr/oikonomia/3748738/lianemporio-i-anithiki-timologisi-pou-problimatizei-to-upourgeio-anaptuxis/

https://www.capital.gr/oikonomia/3749047/entoni-anodos-tou-plithorismou-sto-3-4-ton-oktobrio/

https://www.capital.gr/oikonomia/3748684/giati-oi-times-sta-trofima-den-prokeitai-na-upoxorisoun-allo/