Απολύσεις στο ΕΚΕΤΑ στη Θεσσαλονίκη | “Ταξική Παρέμβαση Εργαζομένων στην Έρευνα και στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση”

Παρέμβαση σε εργαζόμενους και εργαζόμενες στο ΕΚΕΤΑ πραγματοποίησαν μέλη της “Ταξικής Παρέμβασης Εργαζομένων στην Έρευνα και στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση”, σχήματος που συμμετέχει στο παράρτημα του ΣΕΡΕΤΕ στη Θεσσαλονίκη με αφορμή την απόλυση συναδέλφων τους. Ακολουθεί το κείμενο της παρέμβασης:

ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΟ ΕΚΕΤΑ – ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Σύμφωνα με καταγγελία της Πρωτοβουλίας Εργαζομένων ΕΚΕΤΑ απολύθηκαν εργαζόμενες του συγκεκριμένου ερευνητικού κέντρου. Οι εργαζόμενοι του ΕΚΕΤΑ δε δικαιούμαστε τις παροχές του ταμείου ανεργίας, αλλά ούτε και την αποζημίωση απόλυσης στις περιπτώσεις μη έγκαιρης προειδοποίησης που ισχύει για αλλεπάλληλες συμβάσεις ορισμένου χρόνου 1 . Διότι, όπως και πολλοί συναδέλφοι που δουλεύουν με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών (μπλοκάκι), δε θεωρούμαστε εργαζόμενοι, άλλα “συνεργάτες” με Συμβάσεις Έργου που ανανεώνονται (αν και όποτε) μόνο για λίγους μήνες.Τα προαναφερθέντα αποτελούν μόνο μερικά παραδείγματα των βασικών εργασιακών δικαιωμάτων που στερούμαστε.

Το κόστος της απόλυσης ή το άγχος της επισφαλείας για τις συναδέλφισσες που θα συνεχίσουν να δουλεύουν με αυτούς τους όρους γιγαντώνεται από τη γενικότερη επίθεση στον πραγματικό μισθό των εργαζομένων. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η αύξηση των ήδη “φουσκωμένων” ενοικίων στη Θεσσαλονίκη 2 , των τιμών στα είδη πρώτης ανάγκης 3 και των καυσίμων 4 .

Ταυτόχρονα, η πιο πρόσφατη έκθεση πεπραγμένων του ΕΚΕΤΑ αναφέρει αύξηση κερδών περίπου 25% 5. Προφανώς, τα τσεκουρωμένα εργασιακά δικαιώματα, η λογική του “σήμερα είσαι και αύριο όχι” και οι μισθοί που δεν αναπροσαρμόζονται με βάση των πληθωρισμό συνέβαλαν στην οικονομική επιτυχία του ΕΚΕΤΑ. Από την άλλη, όλες εμείς ζούμε σε ένα καθημερινό σκηνικό επισφάλειας. Μόνη μας λύση είναι να διεκδικήσουμε τα δικαιώματα μας ο ένας δίπλα στην άλλη!

Να μαζικοποιήσουμε τα σωματεία μας για να παλέψουμε με καλύτερους όρους και να κερδίσουμε!

Καμία απόλυση εργαζομένου!
Υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας για όλες τις εργαζόμενες στην έρευνα και κατάργηση των ελαστικών μορφών εργασίας!
Αυξήσεις στους μισθούς και αναπροσαρμογή στο ύψος του πληθωρισμού!
Άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με βάση τις πάγιες και διαρκείς ανάγκες!
Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την Παιδεία και την Έρευνα!
Έρευνα για τις ανάγκες της κοινωνίας – όχι για τις επιχειρήσεις και την πολεμική βιομηχανία!
Κατάργηση του νόμων Χατζηδάκη-Γεωργιάδη και κάθε αντεργατικής νομοθεσίας!

Επόμενη Γ.Σ. ΣΕΡΕΤΕ-ΠΘ 3/2 17:00 ΝΟΠΕ, ΑΠΘ

1 Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων (ΚΕΠΕΑ), Λήξη Σύμβασης Ορισμένου Χρόνου, https://www.kepea.gr/aarticle.php?id=120#
2 Άνοδος στις τιμές των ενοικίων, https://diapyros.net/anodos-stis-times-ton-akiniton/
3 Πληθωρισμός: Άνευ προηγουμένου η λεηλασία των λαϊκών εισοδημάτων, https://diapyros.net/rali-kai-party-stis-times-ton-kafsimon/
4 Ράλι και πάρτυ στις τιμές των καυσίμων, https://diapyros.net/rali-kai-party-stis-times-ton-kafsimon/
5 Έκθεση Πεπραγμένων 2022 ΕΚΕΤΑ, https://www.certh.gr/8D0BE8A9.el.aspx