Ο λαός της Νέας Καληδονίας στον Ειρηνικό εξεγείρεται ενάντια στους Γάλλους Ιμπεριαλιστές

Τις τελευταίες ημέρες πραγματοποιείται μια γενικευμένη εξέγερση από τους αυτόχθονες Κανάκ ενάντια στους Γάλλους ιμπεριαλιστές. Πρόκειται για την πιο μαζική και δυναμική εξέγερση στην περιοχή της Νέας Καληδονίας τα τελευταία 30 χρόνια. Οι εξεγερμένοι Κανάκ, έχουν πυρπολήσει διάφορα κτίρια καπιταλιστικού και ιμπεριαλιστικού συμβολισμού. Τα σχολεία παραμένουν κλειστά, ενώ στην πρωτεύουσα υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας. Την προηγούμενη Τρίτη, οι δυνάμεις καταστολής ανέκτησαν τον έλεγχο της φυλακής στη Νουμέα, μετά την εξέγερση και απόπειρα απόδρασης πολλών κρατουμένων.

Μέχρι την περασμένη Παρασκευή είχαν σταλεί 1.000 επιπλέον πάνοπλοι των δυνάμεων καταστολής από την Ευρώπη, αυξάνοντας τον αριθμό των αστυνομικών και των χωροφυλάκων στη Νέα Καληδονία, φτάνοντας τους 2.700. Οι δυνάμεις του στρατού έχουν θέσει υπό τον έλεγχο τους τα λιμάνια και το διεθνές αεροδρόμιο. Η τοπική κυβέρνηση απαγόρευσε το TikTok υποστηρίζοντας ότι στο παρελθόν είχε συμβάλει στην οργάνωση και την διάδοση παρόμοιων κινητοποιήσεων και αγώνων.

Οι δυναμικές διαδηλώσεις και συγκρούσεις με τις δυνάμεις καταστολής στις πόλεις της Νέας Καληδονίας ξέσπασαν μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου στο Παρίσι, για αλλαγή των εκλογικών καταλόγων ώστε να επιτραπεί σε περισσότερους Γάλλους της Νέας Καληδονίας να ψηφίσουν. Η συγκεκριμένη συνταγματική τροπολογία επιτρέπει στους Γάλλους κατοίκους που ζουν στη Νέα Καληδονία τουλάχιστον 10 χρόνια, να μπορούν να ψηφίζουν. Σύμφωνα με τους ίδιους τους ιθαγενείς, η κίνηση αυτή θα αποδυναμώσει την πολιτική επιρροή των ιθαγενών, οι οποίοι αποτελούν το 41% του πληθυσμού και θα αποτρέψει κάθε απόπειρα δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Νέας Καληδονίας.

Στα μέσα Απριλίου περίπου 55.000 υπέρμαχοι της ανεξαρτησίας και 35.000 συγκεντρωμένοι υπέρ της γαλλικής αποικιοκρατίας, πραγματοποίησαν αντιπαραθετικές κινητοποιήσεις στη Νουμέα της Νέας Καληδονίας. Ένα άλλο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Νέας Καληδονίας, απέτυχε το 2020, για λιγότερες από 5.000 ψήφους.

Η Νέα Καληδονία τέθηκε υπό γαλλικό αποικιοκρατικό καθεστώς το 1853, με τους Γάλλους αποικιοκράτες να πνίγουν στο αίμα τις ιθαγενικές κοινότητες της περιοχής. Την περίοδο εκείνη εστάλησαν Γάλλοι άποικοι, οι οποίοι άρπαξαν με τη βία την γη των ιθαγενών Κανάκ και πολλούς εξ αυτών τους πούλησαν σε σκλαβοπάζαρα. Στα τέλη του 1960, ένα νεολαιίστικο κίνημα ξεσηκώθηκε ενάντια στο ρατσισμό και τη φτώχεια που αντιμετώπιζαν οι Κανάκ. Το γαλλικό κράτος απάντησε με σκληρή καταστολή και μαζική μετανάστευση Γάλλων και Ευρωπαίων στα νησιά.

Η τελευταία φορά που το Παρίσι έλαβε τόσο δρακόντια μέτρα καταστολής όπως τα τωρινά, ήταν τον Ιανουάριο του 1985, κατά τη διάρκεια βίαιων συγκρούσεων μεταξύ των αρχών και του κινήματος υπέρ της ανεξαρτησίας. Το 1986, γαλλικά επίλεκτα στρατεύματα κατέστειλαν βίαια μια εξέγερση στο νησί Ουβέα, σκοτώνοντας 19 Κανάκ.

Η Νέα Καληδονία, βρισκόμενη ανάμεσα στην Αυστραλία και τα νησιά Φίτζι, έχει βαρύνουσα σημασία για τον γαλλικό ιμπεριαλισμό, καθώς ο Ειρηνικός Ωκεανός μετατρέπεται όλο και πιο γρήγορα σε πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ του δυτικού και ευρασιατικού ιμπεριαλισμού για τον έλεγχο των γύρω περιοχών. Η εξέγερση στην Νέα Καληδονία, με την αποστολή δύο χιλιάδων αστυνομικών, αντικατοπτρίζει την αγωνία του δυτικού ιμπεριαλισμού, να μην χάσει την επιρροή του στην περιοχή, μετά την ολοένα και αυξανόμενη επιρροή της Κίνας.

Η κυβέρνηση Μακρόν είναι αποφασισμένη να επιβάλει την τροπολογία της ψηφοφορίας, προκειμένου να συνεχίσει να έχει υπό έναν ιδιότυπο αποικιοκρατικό έλεγχο της Νέας Καληδονίας. Καθώς οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους προετοιμάζονται να κλιμακώσουν την αντιπαράθεση τους με την Κίνα, ο γαλλικός ιμπεριαλισμός επιδιώκει να παίξει καθοριστικό ρόλο στη στρατιωτικοποίηση του Ειρηνικού. Η Νέα Καληδονία φιλοξενεί μια σημαντική στρατιωτική βάση και κατέχει σχεδόν το ένα τέταρτο των παγκόσμιων αποθεμάτων σε νικέλιο, το οποίο είναι απαραίτητο για την παρασκευή ανοξείδωτου χάλυβα, ενώ αποτελεί και βασικό στοιχείο για την πολεμική βιομηχανία.

Η αναταραχή στη Νέα Καληδονία θα δημιουργήσει επιπλέον κλυδωνισμούς στην ευρύτερη περιοχή, η οποία αποτελεί πεδίο αντιπαράθεσης για τους ιμπεριαλιστικούς μονοπωλιακούς ομίλους. Η ιμπεριαλιστική συμφωνία AUKUS, ανάμεσα στα αστικά κράτη των ΗΠΑ, της Μ. Βρετανίας και της Αυστραλίας, η οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνει σταθερή στρατιωτική συνεργασία, εμπορικές συμφωνίες και πολιτικές σχέσεις, για την ανάσχεση των κινεζικών μονοπωλίων από τη διεθνή αγορά και την περιοχή του ινδοειρηνικού συγκεκριμένα, καταδεικνύει το δυναμιτισμένο κλίμα που επικρατεί τα τελευταία χρόνια. Τον Ιανουάριο που μας πέρασε, σημειώθηκαν συγκρούσεις στην Παπούα Νέα Γουινέα εν μέσω αύξησης του κόστους διαβίωσης και της κοινωνικής δυσαρέσκειας που πλήττει τη μεγαλύτερη χώρα του Ειρηνικού και μία από τις πιο φτωχές στον κόσμο.

Οι αυτόχθονες Κανάκ της Νέας Καληδονίας εξεγείρονται με αυταπάρνηση ενάντια στους Γάλλους ιμπεριαλιστές διεκδικώντας την ανεξαρτησία τους. Με τους λαούς της Αφρικής να δίνουν πόδι στον γαλλικό ιμπεριαλισμό σε διάφορες χώρες το τελευταίο διάστημα, βλέπουμε να διανοίγονται νέοι ορίζοντες για τα αντιιμπεριαλιστικά και αντιαποικιακά κινήματα διεθνώς. Η νικηφόρα προοπτική των αγώνων ενάντια στους παγκόσμιους δυνάστες, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη και με τον όσο πιο αυτοτελή και ριζοσπαστικό χαρακτήρα αυτών των αντιαποικιακών και αντιιμπεριαλιστικών κινημάτων. Η εργατική τάξη και οι πολιτικές οργανώσεις στην Ελλάδα με επαναστατικές, αντικαπιταλιστικές, αντιαποικιακές και αντιιμπεριαλιστικές αναφορές, οφείλουν να εκφράσουν την διεθνιστική τους αλληλεγγύη στον δίκαιο και αδικαίωτο αγώνα του λαού των Κανάκ, για ανεξαρτησία από τα δεσμά του γαλλικού ιμπεριαλισμού.