Κάλεσμα στήριξης στην διεθνιστική- αντιιμπεριαλιστική –αντιπολεμική διαδήλωση προς το Υπ. Εξωτερικών & τα γραφεία της ΕΕ το Σάββατο 8 Ιουνίου (13.00 – Προσυγκέντρωση: Ασκληπιού & Ακαδημίας)

Ο ΕΧΘΡΟΣ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΜΑΣ ΤΗ ΧΩΡΑ, ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΕΕ, ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΝΑΤΟ

Βρισκόμαστε εν μέσω μιας παγκόσμιας αναδιάταξης της διεθνούς ισορροπίας δυνάμεων με την διαμάχη παραδοσιακών και αναδυόμενων πόλων δύναμης να δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες ανάφλεξης πολεμικών μετώπων σε χρόνια “ευαίσθητες” γεωπολιτικά περιοχές, εδαφικοποιώντας έτσι τη σύγκρουση στα εδάφη της Ουκρανίας, της Παλαιστίνης και της ευρύτερης Μέσης Ανατολής.

Μια συνθήκη, η οποία βρίσκει το δυτικό στρατόπεδο συσπείρωμενο πίσω από την αιχμή του ιμπεριαλιστικού της δόρατος, το Ν.Α.Τ.Ο. με τις χώρες της Ε.Ε., μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, να πρωτοστατούν άμεσα και έμμεσα, πολιτικά, οικονομικά και στρατιωτικά, στο ενεργό πολεμικό μέτωπο της Ουκρανίας, αλλά και στη σφαγή που επιχειρείται από το σιωνιστικό κράτος του Ισραήλ ενάντια στον παλαιστινιακό λαό που αγωνίζεται για γη και ελευθερία.

Απέναντι στην συντελούμενη γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού, το αντιπολεμικό – αντιμπεριαλιστικό κίνημα οφείλει να ορθώσει αναχώματα και να σταθεί ενάντια στην συνεργασία του ελληνικού κράτους με την σιωνιστική πολεμική μηχανή. Είναι χρέος των οργανώσεων/συλλογικοτήτων του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος, να παλεύουν για την έμπρακτη αλληλεγγύη στον παλαιστινιακό λαό, να σχεδιάζουν τις επόμενες κινήσεις τους, με στόχο να σαμποταριστούν τα συμφέροντα του δυτικού ιμπεριαλιστικού μπλοκ: ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ, μεταφέρονταςτον πόλεμο στα μετόπισθεν των δυτικών μητροπόλεων εκεί που βρίσκεται ο δικός μας εχθρός, εκεί όπου μαίνεται καθημερινά η ταξική πάλη.

Σκιαγραφώντας τη μεγάλη εικόνα όσον αφορά το δυτικό “στρατόπεδο”, παρατηρούμε πως παρά τις υποκριτικές δηλώσεις πολλών κρατών-μελών της ΕΕ (όπως της Ισπανίας, της Ιρλανδίας, της Νορβηγίας, αλλά και της Σλοβενίας) ότι αναγνωρίζουν το παλαιστινιακό κράτος, δηλώσεις που προέκυψαν υπό την παγκόσμια πίεση που ασκεί η ίδια η παλαιστινιακή αντίσταση και το διεθνές κύμα διεθνιστικής αλληλεγγύης, συνολικά η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει τα χέρια της βαμμένα με αίμα, όσον αφορά την συμμετοχή της στην γενοκτονία στην Παλαιστίνη. Μέσω επιχειρήσεων όπως η ευρωπαϊκή στρατιωτική επιχείρηση “ASPIDES” που συστάθηκε ενάντια στους “Χούθι” της Υεμένης και κοινών στρατωτικών ασκήσεων με το κράτος – δολοφόνο του Ισραήλ, μέσω παραχώρησης βάσεων για πολεμικές ασκήσεις (πχ πρόσφατο παράδειγμα στη Σούδα), αλλά και μέσω πολιτικής στήριξης στη γενοκτονία, η ΕΕ και η χώρα μας συμμετέχει ενεργά και σε αυτό το πολεμικό μέτωπο, προασπιζόμενη τους συμμάχους της και κλείνοντας τα μάτια στην γενοκτονία. Αυτό επιβεβαιώνεται κι από την κατασταλτική μανία της ΕΕ σε όσους διαδηλώνουν υπέρ της Παλαιστίνης, κάτι που είδαμε σε χώρες της Ευρώπης αλλά και στην Ελλάδα με παράδειγμα τους 9 διεθνιστές συντρόφους που απειλούνται με απέλαση, όπως συμβαίνει και στο Βέλγιο με τον σύντροφο Mohammed Khatib (μέλος του Samidoun).

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει τα χέρια της βαμμένα με αίμα και όσον αφορά την αντιμεταναστευτική της πολιτική. Αποκορύφωμα αυτών των πολιτικών της ΕΕ-φρούριο ήταν και το έγκλημα στα ανοιχτά της Πύλου με 650 νεκρούς μετανάστες, με ευθύνη της Frontex, της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά και συνολικά της ΕΕ, όπως και τα χιλιάδες pushbacks, οι δολοφονίες μεταναστ(ρι)ών στα σύνορα του Αιγαίου και του Έβρου.

Όσον αφορά το εσωτερικό των χωρών της Ε.Ε. βλέπουμε την συνεχή ταξική υποβάθμιση, το “άνοιγμα της ψαλίδας” μεταξύ πλουσίων και φτωχών, την ταξική εξαθλίωση που επιφυλάσσει η άρχουσα τάξη στην εργατική τάξη. Η ακρίβεια, οι ιδιωτικοποιήσεις και ο πληθωρισμός που καταληστεύει τους μισθούς, οι ολοένα και πιο υποβαθμισμένες / διαλυμένες δημόσιες κοινωνικές παροχές (πχ σε υγεία και παιδεία), η πολεμική προετοιμασία, η φτωχοποίηση που εντείνεται, η αυστηροποίηση των ποινών και η καταστολή είναι τα βασικά συστατικά της πολιτικής της Ε.Ε. για τους λαούς της.

Ταυτόχρονα, δεν ξεχνάμε τον ρόλο ορισμένων κρατών-μελών της ΕΕ, όπως η ιμπεριαλιστική Γαλλία απέναντι στην οποία οι αυτόχθονες Κανάκ της Νέας Καληδονίας εξεγείρονται με αυταπάρνηση διεκδικώντας την ανεξαρτησία τους. Μετά τους λαούς της Αφρικής που δίνουν πόδι στον γαλλικό ιμπεριαλισμό σε διάφορες χώρες το τελευταίο διάστημα, βλέπουμε να ανοίγονται νέοι ορίζοντες για τα αντιιμπεριαλιστικά και αντιαποικιακά κινήματα διεθνώς. Η νικηφόρα προοπτική των αγώνων ενάντια στους παγκόσμιους δυνάστες, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη και με τον όσο πιο αυτοτελή και ριζοσπαστικό χαρακτήρα αυτών των αντιαποικιακών και αντιιμπεριαλιστικών κινημάτων. 

Ως Διαρκής Αγώνας αντιλαμβανόμαστε την πάλη ενάντια στις ιμπεριαλιστικές πολιτικές της ΕΕ, όπως και την πάλη για έξοδο της χώρας από ΝΑΤΟ και ΕΕ, ως βασικά διακυβεύματα της συνολικής αντιπολεμικής – αντιμπεριαλιστικής – αντικαπιταλιστικής πάλης και ως τακτικούς στόχους που πρέπει να τίθενται και να αποτελούν “οδηγό”, ώστε να μπορούμε σε κάθε συγκυρία να δημιουργούμε τα απαραίτητα βήματα για να φτάσουμε σε αυτούς τους στόχους. Η συγκεκριμένη κινητοποίηση έρχεται ως αναγκαία συνέχεια της μαζικής αντιπολεμικής-αντιιμπεριαλιστικής διαδήλωσης στη Λάρισα, που συν-διοργανώσαμε μαζί με άλλες συλλογικότητες από τη Λάρισα και ευρύτερα από τη Θεσσαλία, ενάντια στο στρατηγείο της ΕΕ που λειτουργεί ως διευθυντήριο του πολέμου ενάντια στους Χούθι, στο λαό της Υεμένης κι ευρύτερα στους λαούς της Μέσης Ανατολής. Σε αυτό το πλαίσιο, στην ίδια κατεύθυνση, η αντιιμπεριαλιστική-αντιπολεμική κινητοποίηση στις 8/6, μια μέρα πριν τις ευρωεκλογές, έρχεται να υπενθυμίσει τους επιτακτικούς στόχους που είναι πιο αναγκαίοι από ποτέ για τους λαούς της Ευρώπης και του κόσμου: Έξοδο της Ελλάδας από ΕΕ και ΝΑΤΟ, πόλεμο στον πόλεμο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κατεβαίνουμε στον δρόμο και ως ένδειξη αλληλεγγύης στον λαό της Παλαιστίνης που επιμένει να αντιστέκεται στη σιωνιστική κατοχή εδώ και 8 δεκαετίες, αλλά και ως σαφές μήνυμα εναντίωσης στις ιμπεριαλιστικές πολιτικές της ΕΕ. Εξάλλου στην γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού, η ελληνική αστική τάξη και το κράτος της επιλέγουν να συμμετέχουν ενεργά και όλο και πιο αναβαθμισμένα, με σκοπό την ταυτόχρονη προστασία των συμφερόντων του ντόπιου εφοπλιστικού κεφαλαίου και των ιμπεριαλιστών συμμάχων του.

Οι ιμπεριαλιστικές πολεμικές συρράξεις τόσο στη Μέση Ανατολή, όσο και οι ενδοιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί μεταξύ ΝΑΤΟ-Ρωσίας δείχνουν πως είναι πιο κοντά από ποτέ ένας τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος. Άλλωστε, στιγμιότυπα μεταξύ των ανταγωνισμών αυτών, στο φόντο του ιστορικού ορίου της παντοκρατορίας των ΗΠΑ και της ανόδου νέων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων (Ρωσία – Κίνα), οδηγούν στην επαναφορά των συρράξεων στα πρωτοκοσμικά Ευρωπαϊκά εδάφη (Ουκρανία), της επανεμφάνισης της πυρηνικής απειλής στο δημόσιο λόγο και της δημιουργίας μιας εύθραυστης ισορροπίας τρόμου που απειλεί να μετατρέψει την ανθρωπότητα σε στάχτη, αν αυτό επιτάξει η κερδοφορία των μονοπωλίων.

Μπροστά σε μια τέτοια εμπόλεμη αναδιάταξη της παγκόσμιας γεωπολιτικής σκακιέρας, το αντιπολεμικό κίνημα οφείλει να δείξει αυξημένα αντανακλαστικά και να απαντήσει στις προκλήσεις της εποχής. Μας υπενθυμίζει η ίδια η Παλαιστίνη και η ηρωική της αντίσταση το σύνθημα που σήμερα είναι πιο επίκαιρο από ποτέ το «οι λαοί δεν έχουν ανάγκη από προστάτες» που γεννήθηκε μέσα από αιματηρούς και νικηφόρους αντιιμπεριαλιστικούς αγώνες. Με εργαλείο μας τον “επαναστατικό ντεφετισμό” που γεννήθηκε μέσα από την σωστή ερμηνεία του πρώτου ιμπεριαλιστικού πολέμου και τις επαναστάσεις που προκάλεσε, να αγωνιστούμε για:

-Την απεμπλοκή της Ελλάδας από όλα τα πολεμικά μέτωπα σε Μέση Ανατολή και Ανατολική Ευρώπη (Ουκρανία)

-Να μην σταλεί ξανά καμία φρεγάτα (βλ. Ύδρα, Ψαρά), να μη σταλεί καμία αποστολή εξοπλιστικών ή άλλης βοήθειας στο κράτος–δολοφόνο του Ισραήλ

-Να σαμποτάρουμε και να εμποδίσουμε κάθε συνεργασία της Ελλάδας με τη σιωνιστική κατοχική οντότητα σε στρατιωτικό (πχ κοινές στρατιωτικές ασκήσεις), οικονομικό και πολιτικό επίπεδο.

-Σύγκρουση με τον εμπόλεμο πολιτικο-στρατιωτικό μηχανισμό της ίδιας μας της χώρας μέχρι την Έξοδο της χώρας από ΕΕ – ΝΑΤΟ

-Να κλείσουν οι βάσεις του ΝΑΤΟ απ’ άκρη σ’ άκρη (Σούδα, Αλεξανδρούπολη, Βόλος, Λάρισα, Άραξος κ.α), όπως επίσης και το στρατηγείο της ΕΕ στη Λάρισα

-Ενάντια στις επιταγές της ΕΕ για ιδιωτικοποιήσεις σε Υγεία, Παιδεία, Ρεύμα, Νερό, Συγκοινωνίες και ευρύτερα σε κάθε πτυχή βασικών κοινωνικών αναγκών, αλλά και ενάντια σε όλα εκείνα τα νομοσχέδια που επιβάλλουν συνθήκες ζούγκλας στα εργασιακά (νόμοι Αχτσιόγλου, Χατζηδάκη, Γεωργιάδη κ.α), αλλά και τα πρόσφατα νομοσχέδια για την παιδεία που “εξευρωπαΐζουν” τα πανεπιστήμια, φέρνοντας τα ολοένα πιο κοντά με τα επιχειρηματικά συμφέροντα και ολοένα πιο μακριά με τις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες.

Να οργανωθούμε μαζικά και να αναμετρηθούμε μαχητικά με τον δικό μας εχθρό, την αστική τάξη, τον καπιταλισμό, τον ιμπεριαλισμό μέχρι να πάψει η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, μέχρι να σωπάσει η βοή της ιμπεριαλιστικής βαρβαρότητας.

Πόλεμο στον πόλεμο της ΕΕ

Να μπλοκάρουμε τη συμμετοχή της Ελλάδας στη σφαγή του παλαιστινιακού λαού

Λευτεριά στην Παλαιστίνη

Νίκη στον λαό της Νέας Καληδονίας, των Κάνακ, που εξεγείρεται για ανεξαρτησία από τα δεσμά του γαλλικού ιμπεριαλισμού.

ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ: Σάββατο 8/6, 13.00 – Προσυγκέντρωση: Ασκληπιού & Ακαδημίας 

Διαρκής Αγώνας ★ για την ταξική απελευθέρωση

Ενημέρωση: diapyros.net, Δια Πυρός (fb), @Diarkis_Agonas (twitter/X)

Επικοινωνία: diarkis-agonas@riseup.net, da-athens@riseup.net(Αθήνα), da-thess@riseup.net (Θεσ/νίκη)