Απόπειρα πραξικοπήματος στην Βολιβία καταγγέλει ο πρόεδρος της χώρας Λουίς Άρτσε

Σήμερα Τετάρτη, 26/6, στρατιώτες με επικεφαλής έναν υψηλόβαθμο στρατηγό, εισέβαλαν στο προεδρικό μέγαρο της Βολιβίας. Σύμφωνα με πηγές από την τοπική τηλεόραση στρατιωτικές δυνάμεις είχαν ήδη καταλάβει την κεντρική πλατεία, Plaza Murillo, της πρωτεύουσας πριν από την κίνηση στο προεδρικό μέγαρο.

Ωστόσο, ο πρόεδρος της Βολιβίας και αρχηγός του Κινήματος προς το Σοσιαλισμό (MAS)”, Λουίς Άρτσε δεν βρισκόταν στο προεδρικό μέγαρο αλλά στο παρακείμενο «Μεγάλο Σπίτι του Λαού».

Ο Άρτσε προειδοποίησε για απόπειρα πραξικοπήματος που ενορχηστρώνεται από μέρους του Στρατού της χώρας μέσω X (πρώην twitter) γράφοντας χαρακτηριστικά: “Καταγγέλλουμε τις παράτυπες κινητοποιήσεις ορισμένων μονάδων του βολιβιανού στρατού. Η δημοκρατία πρέπει να γίνει σεβαστή”.

Αντίστοιχα, ο πρώην πρόεδρος Έβο Μοράλες, αν και στο παρελθόν είχε δημόσια διαφωνήσει με τον διάδοχό του με τον οποίο ανήκουν στο ίδιο σοσιαλιστικό κίνημα, ανέφερε σε ανάρτηση του στο Χ ότι οι υποστηρικτές του θα κινητοποιηθούν για να υποστηρίξουν τη δημοκρατία. Παράλληλα όμως, ο Μοράλες, κατηγόρησε τον επικεφαλής του στρατού, Χουάν Χοσέ Ζουνίγκα, ότι προσπαθεί να οργανώσει πραξικόπημα ενώ ανέφερε χαρακτηριστικά «Δεν θα επιτρέψουμε στις ένοπλες δυνάμεις να παραβιάσουν τη δημοκρατία και να εκφοβίσουν τους ανθρώπους».

Η καταγγελία αυτή έγινε μία μόλις ημέρα μετά την αποπομπή του Ζουνίγκα ο οποίος είχε δηλώσει ρητά πως δεν θα επέτρεπε μία νέα κυβέρνηση υπό τον ηγέτη του MAS.

Εν τέλει, μάλιστα, η καταγγελία του Μοράλες απεδείχθη αληθής εφόσον ο Ζουνίγκα επιβεβαίωσε την απόπειρα πραξικοπήματος για να ρίξει την κυβέρνηση, απειλώντας πως θα καταλάβει την έδρα της κυβέρνησης και θα αλλάξει όλο το υπουργικό συμβούλιο.

Κλείνοντας, να υπενθυμίσουμε πως η Βολιβία ήταν μεταξύ των πρώτων χωρών που ανακοίνωσε το τέλος των επίσημων διπλωματικών σχέσεων με το κράτος δολοφόνο του Ισραήλ λόγω της επιχειρούμενης γενοκτονίας στην Γάζα, ενώ τον τελευταίο καιρό είχε δηλώσει την πρόθεση της για ένταξη στα λεγόμενα “BRICS”.

Τέλος, αναμένοντας τις εξελίξεις παραθέτουμε το βίντεο που ακολουθεί και μας υπενθυμίζει την κινητοποίηση δεκάδων χιλιάδων ιθαγενών που τρέχοντας αμέτρητα χιλιόμετρα έφταναν οπλισμένοι στην πρωτεύουσα για να αποτρέψουν την, τότε, απόπειρα πραξικοπήματος.