24ωρη απεργία για την ιδιωτικοποίηση 5 μουσείων από το Υπουργείο Πωλειτισμού

Άλλο ένα νομοσχέδιο που αφορά την ιδιωτικοποίηση του πολιτισμού συζητιέται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής.

Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που φέρνει τεράστια αλλαγή στο καθεστώς των πέντε μεγαλύτερων δημόσιων αρχαιολογικών μουσείων μετατρέποντάς τα σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ), από ειδικές περφερειακές υπηρεσίες που είναι σήμερα.

Με τις προτεινόμενες διατάξεις, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο καθώς και το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού επί της ουσίας παραδίδονται πλήρως στο ιδιωτικό κεφάλαιο και στα συμφέροντά του.

Με τις επικείμενες αυτές διατάξεις τα μουσεία αλλάζουν τελείως τον τρόπο λειτουργίας τους και το καθεστώς της επίβλεψης, της συντήρησης και της χρηματοδότησής τους, το οποίο θα εξαρτάται και θα ορίζεται από το εκάστοτε κάθε φορά ιδιωτικό κεφάλαιο.

Για πολλές χώρες της Δύσης η λειτουργία των μουσείων υπάγεται σε αυτό το καθεστώς, δηλαδή στην πλήρη εξάρτησή τους από τα ιδιωτικά συμφέροντα. Κομμάτι-κομμάτι (όπως άλλωστε και το σύνολο των υποδομών και των εκτάσεων της χώρας, των δημόσιων αγαθών αλλά και του συνόλου της κοινωνικής δραστηριότητας), η τέχνη, η ιστορία, ο πολιτισμός θυσιάζονται στον βωμό της καπιταλιστικής κερδοφορίας, γίνονται καταναλωτικά αγαθά και εμπορευματοποιούνται.

Στη θέση τους η αστική τάξη τοποθετεί την – κάθε είδους – υποκολτούρα, τον κοντόφθαλμο καταναλωτισμό, τον συντηρητισμό, τις δικές της θέσεις για το τί αποτελεί τέχνη και το ποιοι μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτή, για το τί αποτελεί ιστορία, για το τί αποτελεί εν τέλει πολιτιστική κληρονομιά.

Το τέλος της ιστορίας είναι τελικά και η εμπορευματοποίηση της. Και όσο η ιδεολογική καπιταλιστική ηγεμονία ορίζει το τί εστί πολιτισμός αλλά και το ποιοί θα έχουν πρόσβαση σε αυτόν, τόσο θα επιμένει στην υπονόμευσή κάθε αυθεντικής ταξικής και λαϊκής αποτύπωσής και έκφρασής του.

[modula id=”574″]