Προσεχώς πωλείται

Μετά το νομοσχέδιο για τα Μουσεία ήρθε η ώρα να δρομολογηθεί το σχέδιο επέκτασης του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου Αθηνών. Σύσσωμος ο επιχειρηματικός κόσμος, ο κατασκευαστικός κλάδος και γενικότερα η αστική τάξη και το κεφάλαιο θα βρίσκονται αύριο στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο παρουσία του Πρωθυπουργού για να επισφραγίσουν το ολοκληρωτικό ξεπούλημα του πολιτισμού.

Σε αυτή την κατεύθυνση εξάλλου κινείται τόσο το ίδιο το νομοσχέδιο για τα μουσεία όσο και τα σχέδια της επέκτασης. Σχέδια που ανατέθηκαν κατ’ αποκλειστικότητα σε ξένα αρχιτεκτονικά γραφεία με σύσσωμες αδιευκρύνιστες διαδικασίες παρακάμπτοντας την οποιαδήποτε δημόσια διαβούλευση, ενώ κάθε άλλο παρά εντύπωση προκαλει το γεγονός ότι η χρηματοδότηση της επένδυσης γίνεται από την μεγαλοοικογένεια Λαιμού.

Εν ολίγης, η επέκταση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου συμπυκνώνει ή καλύτερα αποτελεί «σήμα κατατεθέν» μιας πολιτικής, πολιτιστικής, αρχιτεκτονικής και πολεοδομικής αλλοτρίωσης. Και αυτό γιατί η επέκταση αυτή σηματοδοτεί την ολοκληρωτική επέκταση του κεφαλαίου στη πολιτική, τον πολιτισμό και την ίδια τη πόλη.

Η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, της εμπορευματοποίησης, της απαλλοτρίωσης, του εξευγενισμού, της ομορφοποίησης και της τουριστικοποίησης ως μέσο και σκοπό για τη διαιώνιση της παραγωγής και αναπαραγωγής του κεφαλαίου είναι ακόμα ένα χτύπημα στη τάξης μας, στην ιστορίας της και στο πολιτισμό της.

Η ίδια η ιστορία και συνάμα η φυσιογνωμία μιας ολόκληρης τάξης, ενός ολόκληρου πολιτισμού και εν τέλει λαού, ούτε πουλιέται, ούτε εξαγοράζεται. Και όσο το Αρχαιολογικό Μουσείο βρίσκεται πλάι πλάι με το «μουσείο των αγώνων μας», εκείνων των αντιιμπεριαλιστικών και αντικαπιταλιστικών αγώνων και εκείνης της δικιάς μας ιστορίας τόσο σύσσωμος ο κόσμος του κινήματος, ο κόσμος του πολιτισμού, της τέχνης, ο ίδιος ο λαός θα αντιστέκεται, θα υπερασπίζεται και θα διεκδικεί το δικό του χώρο, το δικό του μουσείο, τη δικιά του πόλη μέσα στην πόλη.

Πολιτισμός, Τέχνη, Παιδεία, Πόλη. Αυτά διακυβεύονται σημερα. Να είμαστε όλοι και όλες εκεί.

Στηρίζουμε το κάλεσμα του ΣΕΑ στις 17:00 έξω από το Εθνικο Αρχαιολογικό Μουσείο.