Συγκέντρωση κατοίκων ενάντια στην άφιξη του Κ.Μητσοτάκη στα καμένα της Πεντέλης, χθες Τρίτη 20/8

Μετά την καταστροφική πυρκαγιά στην ΒΑ Αττική, έκτασης 100.000 στρεμμάτων, που στοίχισε τη ζωή μια εργαζόμενης γυναίκας, της Νάντιας, της 60χρονης μετανάστριας από την Αλβανία, η οποία κάηκε ζωντανή σε επιχείρηση ανθοκομικής στο Χαλάνδρι, κι ενώ η αδιαφορία, ο εμπαιγμός και η ανεπάρκεια των κρατικών μηχανισμών είναι ολοφάνερες, ο πρωθυπουργός κανονίζει επικοινωνιακή φιέστα στην Πεντέλη, 10 μέρες μετά την καταστροφή για να πει “πόσο καλά τα πήγε”.

Οι κάτοικοι όμως έχοντας δει τα σπίτια τους να καίγονται, τεράστιες δασικές εκτάσεις να γίνονται στάχτη, χιλιάδες ζώα να πεθαίνουν μέσα στις φωτιές, αλλά και έχοντας δει απο κοντά την ανεπάρκεια σε πυροσβέστες, σε πυροσβεστικά οχήματα και σε εναέρια μέσα, δεν μπορούν παρά να βρίσκονται εκεί για να εκφράσουν την οργή τους.

Χθες εκφράστηκε ακριβώς αυτό: η λαϊκή οργή και αγανάκτηση απέναντι στις δολοφονικές πολιτικές της κυβέρνησης. Γίνεται ξανά ολοφάνερο πως οι πολιτικές των ιδιωτικοποιήσεων, η υποστελέχωση των δημόσιων υπηρεσιών δασοπυρόσβεσης, το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, η ανυπαρξία αντιπυρικών ζωνών και τα ελάχιστα μέσα δασοπυρόσβεσης έχουν οδηγήσει σε αυτή την οικτρή κατάσταση.

Γι’ αυτό προτάσσουμε και στηρίζουμε πρωτοβουλίες αλληλοβοήθειας με διανομή ειδών πρώτης ανάγκης, την συμμετοχή σε αυτοοργανωμένων ομάδων δασοπυρόσβεσης δίπλα στους πυροσβέστες και τις κινήσεις κατοίκων που έπαιρναν την κατάσταση στα χέρια τους και πάλευαν με τις φωτιές για να σώσουν τα σπίτια τους. Όπως έχουμε ξαναπεί, το μόνο που έχουμε είναι ο ένας την άλλη και μέσα από τους αγώνες μας, την αλληλεγγύη μας και την αλληλοβοήθεια μας, μπορούμε να ανατρέψουμε αυτές τις πολιτικές που καθημερινά καταστρέφουν τις ζωές μας για τα κέρδη τους.

📸Μένουμε Ενεργοί, Yannis Kemmos