Το πρώτο κρόυσμα πολυομυελίτιδας στην Γάζα μετά από 25 χρόνια

“Εσύ…

Εσύ, που αντί για άστρα μετράς τις βόμβες που πέφτουν απ’ τον ουρανό.

Εσύ, που οι φίλες και φίλοι σου γίναν στατιστικές σε πίνακες θανάτου.

Εσύ, που τόνοι συντρίμμια σε χωρίζουν από τους γονείς σου.

Εσύ, που σύραν τον αδερφό σου μακριά σε σκοτεινά κελιά.

Εσύ, που περπατούσες χιλιόμετρα να βρείς λίγο φαγητό και καθαρό νερό.

Εσύ, που στάθηκες τάχα τυχερός, μα δεν μπορείς να περπατήσεις πια.

Εσύ, που σήμανες συναγερμό.

Eσύ…

Eσύ, που στην παύση διαβάζεις τον φόβο τους.

Eσύ, που ξέρεις πως οι βόμβες θα ξανάρθουν.

Εσύ, που καθηλωμένος κραδαίνεις την σφεντόνα σου.

Εσύ, που στην σφιγμένη γροθιά σου καίνε τα βόλια της λευτεριάς.”

Την προηγούμενη εβδομάδα εντοπίστηκε το πρώτο κρόυσμα πολυομυελίτιδας στην Γάζα μετά από 25 χρόνια. Ο Παλαιστίνιος Abdel-Rahman Abu el-Jedian, (10 μηνών) είναι πλέον παράλυτος. Ο ιός της πολυομυελίτιδας επηρεάζει κυρίως παιδιά κάτω των πέντε ετών και μπορεί να προκαλέσει μη αναστρέψιμη παράλυση ως και θάνατο. Είναι εξαιρετικά μεταδοτικός και δεν υπάρχει θεραπεία. Μπορεί να προληφθεί μονάχα με εμβολιασμό.

Η Ισραηλινή επίθεση στην Λωρίδα της Γάζας έχει διακόψει τους τακτικούς εμβολιασμούς, γεγονός που συνδυαστικά με την καταστροφή του συστήματος υγείας, τον συνεχή εκτοπισμό του πληθυσμού, τον υποσιτισμό και την καταστροφή των συστημάτων ύδρευσης και αποχέτευσης έχει αυξήσει δραματικά τον κίνδυνο εξάπλωσης ασθενειών που μπορούν να προληφθούν με εμβόλια.

Η κάλυψη του εμβολιασμού έναντι της πολυομυελίτιδας στην Λωρίδα της Γάζας μειώθηκε από 99% το 2022 (κάλυψη ικανή για την επίτευξη “ανοσίας της αγέλης”) σε λιγότερο από 90% το πρώτο τρίμηνο του 2024, θέτοντας χιλιάδες Παλαιστίνιους σε κίνδυνο να προσβληθούν από την εξαιρετικά μεταδοτική νόσο. Σοβαρός όμως είναι και ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού στην άλλη μεριά του συρματοπλέγματος, μιας και (από επιλογή των γονέων τους) 150.000 – 170.000 παιδιά στο Ισραήλ δεν έχουν εμβολιαστεί κατά της πολιομυελίτιδας.

Μπροστά σε αυτόν τον “εισαγόμενο” κίνδυνο, το Ισραήλ συμφώνησε σε μια σειρά απο παύσεις των εχθροπραξιών στη Γάζα τον Σεπτέμβριο, στα οποία διαστήματα οι ΠΟΥ, UNICEF και UNRWA (κινούμενες σε μια σωστή κατεύθυνση προστασίας των παιδιών της Γάζας) θα χορηγήσουν εμβόλια κατά της πολυομυελίτιδας σε περισσότερα από 640.000 παιδιά κάτω των δέκα ετών στην Λωρίδα της Γάζας.