Ψηλά τις σημαίες της αντίστασης

Την απαγόρευση της παλαιστινιακής σημαίας σε δημόσια θέα αποφάσισε ο νέος υπουργός Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ Ιταμαρ Μπεν-Γκβιρ. Ο ακροδεξιός υπουργός υποστήριξε πως η επίδειξη της σημαίας της Παλαιστίνης σηματοδοτεί την υποστήριξη στην «τρομοκρατία» και την υποκίνηση της βίας κατά του Ισραήλ, διατάζοντας την αφαίρεση της από τον δημόσιο χώρο.

Ο Ιταμαρ Μπεν-Γκβιρ, καταδικασμένος από την δικαιοσύνη για αντιαραβικό -ρατσιστικό λόγο, ήταν αυτός που τον Γενάρη ‘’επισκέφτηκε’’ συνοδεία πάνοπλων φρουρών το τέμενος Αλ Ακσα στην Ιερουσαλήμ, θέλοντας να προκαλέσει τους παλαιστίνιους αλλά και το σύνολο του μουσουλμανικού κόσμου. Η κίνηση του αυτή έγινε στο πλαίσιο μιας επιθετικής υποστήριξης των θέσεων του για αναθεώρηση των όρων πρόσβασης στο συγκεκριμένο τέμενος και την θεσμοθέτηση ελεύθερης προσευχής των Εβραίων μπροστά του.

Όμως τα παραπάνω δεν αποτελούν ατομικές πρωτοβουλίες του Ιταμαρ Μπεν-Γκβιρ αλλά τμήμα της γενικότερης πολιτικής της νέας κυβέρνησης που σχηματίστηκε υπό τον Μ. Νετανιάχου τον Δεκέμβρη. Άλλωστε, στην κορυφή της εξωτερικής πολιτικής του συνασπισμού ακροδεξιών, υπερορθόδοξων συντηρητικών και σιωνιστικών κομμάτων, τα οποία συγκροτούν την πιο δεξιά κυβέρνηση στην ιστορία του Ισραήλ, κεντρική θέση καταλαμβάνουν η απόρριψη της λύσης δυο κρατών μεταξύ Παλαιστίνης και Ισραήλ, η επέκταση των ισραηλινών εποικισμών και η ‘’οικειοποίηση‘’ των θρησκευτικών χώρων των μουσουλμάνων, αλλά και η επιδίωξη πολέμου με το Ιράν και η καταστροφή του πυρηνικού του προγράμματος.