Το δικαίωμα στην υγεία είναι ανθρώπινο δικαίωμα

«Το δικαίωμα στην υγεία είναι ανθρώπινο δικαίωμα».

Αυτό φώναζαν χτες εκαντοντάδες χιλιάδες Ισπανοί που βγήκαν στους δρόμους και διαδήλωσαν ενάντια στη διάλυση και στην ιδιωτικοποίηση της δημόσιας υγείας. Οι εγκληματικές πολιτικές που ακολουθήθηκαν την περίοδο του Covid-19 φαίνεται πως εδραίωσαν μια νέα τάξη πραγμάτων όσον αφορά τον τομέα της δημόσιας υγείας συνολικά. Στην Ισπανία συγκεκριμένα, το δημόσιο σύστημα υγείας κατέρρευσε ολοσχαιρώς εκείνη την περίοδο ενώ από τότε ο χαρακτήρας της δημόσιας και δωρεάν υγείας απειλείται διαρκώς.

Ο προυπολογισμός που διατίθεται στο τομέα της υγείας από την περιφερειακή κυβέρνηση της Μαδρίτης είναι ο μικρότερος δυνατός με το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων να δίνεται στις ιδιωτικές μονάδες υγείας και στον ιδιωτικό τομέα. Η παντελής έλλειψη σε φάρμακα, προσωπικό και εξοπλισμό καθιστά αδύνατη και δύσκολη την ομαλή λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων αναγκάζοντας μεγάλο μέρος της κοινωνικής πλειοψηφίας να στρέφεται προς την ιδιωτική νοσηλεία και περίθαλψη.

Την ίδια στιγμή που η υγειονομική κρίση του Covid -19 ανέδειξε την χρόνια και πλήρη εγκατάλειψη των δομών υγειας, το κεφάλαιο έρχεται να κερδοφορήσει πάλι στις πλάτες του λαού. Αναγκάζοντας τον να πληρώνει τη νοσηλεία του, την υγεία του και τελικά τη ζωή του.

Η κυβέρνηση της Ισπανίας, όπως και η κυβέρνηση της Ελλάδας, όργανα των αστικών τάξεων των δύο χωρών προωθούν την ολοένα και μεγαλύτερη εισχώρηση του ιδιωτικού κεφαλαίου στα δημόσια νοσοκομεία. Η ταξική πολιτική της εμπορευματοποίησης, της εκμετάλλευσης, της λεηλασίας και της υφαρπαγής του δημόσιου πλούτου δε θα μείνει αναπάντηση.

Οι λαοί δεκάδων χωρών γεμίζουν ασφυκτικά τους δρόμους και φωνάζουν διαρκώς:

«Ως εδώ».