Κλιμάκωση της Σύγκρουσης στην Υεμένη: Αεροπορικές Επιθέσεις από ΗΠΑ και Βρετανία κατά των ανταρτών Χούθι

Ο αμερικανικός και βρετανικός στρατός πραγματοποίησαν επιδρομές σήμερα Παρασκευή 4/10, πλήττοντας πάνω από δώδεκα στόχους που βρίσκονται υπό την επιρροή των ανταρτών Χούθι στην Υεμένη. Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, οι επιθέσεις στόχευσαν οπλικά συστήματα, στρατιωτικές βάσεις και άλλο εξοπλισμό που χρησιμοποιούν οι Χούθι, οι οποίοι υποστηρίζονται από το Ιράν.

Οι επιθέσεις επικεντρώθηκαν στη πόλη-λιμάνι της Χοντέιντα, καθώς και σε μια περιοχή στη Σαναά, την πρωτεύουσα της χώρας, και οι δύο περιοχές βρίσκονται υπό τον έλεγχο των σιιτών ανταρτών Χούθι. Επίσης, οι επιθέσεις έπληξαν την επαρχία Dhamar. Το γραφείο μέσων ενημέρωσης των Χούθι ανέφερε ακόμα τρεις αεροπορικές επιδρομές στην επαρχία Bayda, νοτιοανατολικά της Σαναά.

Σε ανακοίνωσή του, το Ανώτατο Πολιτικό Συμβούλιο των Χούθι τόνισε ότι «όλα τα αμερικανοβρετανικά συμφέροντα έχουν γίνει νόμιμοι στόχοι για τις ένοπλες δυνάμεις της Υεμένης ως απάντηση στην άμεση και διακηρυγμένη επίθεσή τους κατά της Δημοκρατίας της Υεμένης».

Η νέα αυτή κλιμάκωση που επιλέγουν οι ΗΠΑ και η Αγγλία, προκαλεί ανησυχία για τις επιπτώσεις στους αμάχους, την επιδείνωση της αποσταθεροποίησης στη Μέση Ανατολή καθώς και την διόγκωση της υπάρχουσας ανθρωπιστικής κρίσης.

Πηγές:

https://apnews.com/…/houthis-yemen-us-strikes-weapons…

https://www.france24.com/…/20241004-huthi-media-says-us…

https://www.aljazeera.com/…/us-and-uk-launch-strikes…