Απέναντι στις 11 εκδικητικές απολύσεις η ταξική αλληλεγγύη είναι το όπλο μας

Την Τρίτη 31/1 το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών, μαζί με εργατικές συλλογικότητες, αγωνιστές και αγωνίστριες, βρέθηκαν έξω από τα γραφεία του ομίλου «Green Properties» για να διαμαρτυρηθούν για τις 11 εκδικητικές απολύσεις, κάνοντας ξεκάθαρο ότι η τρομοκρατία δε θα περάσει και ότι οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν να διεκδικούν τα αυτονόητα.

Η εταιρεία «Green Properties», που εκτός από τον κλάδο των κατασκευών ασχολείται και με άλλες δραστηριότητες όπως φωτοβολταϊκά πάρκα, παραγωγή Ενέργειας και λοιπές επενδυτικές δραστηριότητες, αποτελεί μια εταιρία κάτεργο για τους εργαζομένους και τις εργαζόμενές της, οι οποίοι καλούνται να δουλέψουν κάτω από εξαντλητικά ωράρια, εντατικούς ρυθμούς και πενιχρούς μισθούς. Απέναντι σε αυτή την αδυσώπητη εκμετάλλευση, οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες της «Green Properties» διεκδίκησαν συλλογικά τα δικαιώματα τους. Και η εργοδοσία της εταιρείας απάντησε με 11 απολύσεις ενώ μαίνονται και άλλες.

Όπως σημειώνει το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών «οι τελευταίες ομαδικές απολύσεις δεν είναι «κεραυνός εν αιθρία», αποτελούν κλιμάκωση της επίθεσης της εργοδοσίας που μαίνεται εδώ και ένα χρόνο, καθώς οι εργαζόμενες /-οι που απολύθηκαν απεργούν και διεκδικούν όχι ατομικά, αλλά συλλογικά ,απευθυνόμενοι για στήριξη στο Σωματείο τους».

Όσο η εταιρία συνεχίζει να κάνει χρυσές δουλειές με το κεφάλαιο θησαυρίζοντας στις πλάτες μας τόσο η ταξική εργατική αλληλεγγύη θα απλώνεται, θα διογκώνεται, θα διεκδικεί και θα κερδίζει ότι της ανήκει. Οι αυξήσεις μισθών, η υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας, η κατάργηση του καθεστώτος των μηνιαίων ατομικών συμβάσεων με μπλοκάκι, η τήρηση του ωραρίου και των αδειών δεν είναι πολυτέλεια. Είναι μερικά μόνο από τα πολλά που δικαιούμαστε.

Μπορεί η συγκεκριμένη εταιρεία να έχει μάθει να «χτίζει» πάνω στην εξαθλίωση και την εκμετάλλευση, τα θεμέλια όμως ανήκουν σε άλλους πολλοί περισσότερους. Και έχουν δίκιο.

Το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών καλεί τους εργαζομένους να δυναμώσουν και να διεκδικήσουν:

• Ανάκληση των ομαδικών εκδικητικών απολύσεων

• Υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας με ριζικές αυξήσεις στους μισθούς για όλους τους εργαζόμενους που δουλεύουν με εξαρτημένη σχέση εργασίας, ανεξάρτητα από τον τρόπο αμοιβής τους (Μισθός, Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών κ.λπ.)

• Προσλήψεις με συμβάσεις αορίστου χρόνου, που να ορίζουν ρητά τις απολαβές, το ωράριο, το διάλειμμα τις ετήσιες άδειες.

• Δώρα και επιδόματα για όλους χωρίς εξαιρέσεις.

• Δικαιώματα για τις εγκύους συναδέλφους σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία. Άδεια τοκετού και λοχείας, μειωμένο ωράριο φροντίδας παιδιού, με πλήρεις αποδοχές. Απαγόρευσή απόλυσης τους κατά το προβλεπόμενο διάστημα.

• Γονικές άδειες ανεξάρτητα από τον τρόπο αμοιβής (Μισθός, Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών κ.λπ.)