ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ – ΦΡΕΝΟ ΣΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΧΟΛΕΙΟ [ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 18/10 ΣΥΝΤΑΓΜΑ, 18:30 & 23/10, ΗΜΕΡΑ ΑΚΡΟΑΣΗΣ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Χ.Χ. ΚΑΙ Γ.Κ., ΣΤΙΣ 10 ΣΤΗΝ ΠΔΕ Αττικής (ΞΕΝΙΑΣ 24) ]

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ 

Το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση και το ΥΠΑΙΘ εντείνουν την επίθεσή τους στα αγωνιζόμενα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας, προετοιμάζοντας απολύσεις σε τρεις συνδικαλιστές εκπαιδευτικούς της ΕΛΜΕ Πειραιά. Πρόκειται για τους εκπαιδευτικούς Δ.Χαρτζουλάκη και Χ.Χοτζόγλου, οι οποίοι διώκονται για συμμετοχή τους σε κινητοποίηση ενάντια σε διαδικασία αξιολόγησης, καθώς και για τον Γιώργο Καββαδία, ο οποίος διώκεται για συμμετοχή σε κινητοποίηση ενάντια στις εξετάσεις PISA και δημόσια έκφραση άποψης. Μάλιστα, για τους δύο τελευταίους, κινήθηκαν διαδικασίες για να τεθούν προκαταβολικά σε καθεστώς αργίας (γεγονός που συνεπάγεται απομάκρυνση από τις σχολικές μονάδες και περικοπή μισθού σχεδόν κατά το ήμισυ), προτού καν εκδικαστούν τα πειθαρχικά που έχουν στηθεί εναντίον τους, λόγω της συνδικαλιστικής τους δράσης, και ενώ ο Γ.Κ. είναι ήδη συνταξιούχος. 

Το γεγονός αυτό έρχεται σε συνέχεια μιας επίθεσης που έχει ξεκινήσει από την προηγούμενη χρονιά, με πολιτικές και συνδικαλιστικές διώξεις απέναντι σε εκπαιδευτικούς, οι οποίοι διώκονται σε πειθαρχικό ή ακόμα και ποινικό επίπεδο είτε για τη συμμετοχή τους σε κινητοποιήσεις του κλάδου τους, είτε για την άρνησή τους να κάνουν τηλεκπαίδευση, είτε ακόμα και με φρονηματικού τύπου κατηγορίες για την έκφραση της πολιτικής τους άποψης και την ευρύτερη πολιτική και κοινωνική τους δράση. 

Η οξυμένη αυτή επίθεση λαμβάνει χώρα στο πλαίσιο της γενικότερης κατασταλτικής πολιτικής της ακραίας νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης. Μιας πολιτικής που θέτει στο στόχαστρο τις κοινωνικές αντιστάσεις και το ευρύτερο ταξικό εργατικό ανταγωνιστικό κίνημα. Το είδαμε στην εισβολή των δυνάμεων καταστολής στο Πολυτεχνείο τη Βραδιά του Ερευνητή, όπου πραγματοποιήθηκαν δεκάδες «προληπτικές» προσαγωγές και συνελήφθησαν αλληλέγγυοι στον μαχόμενο Παλαιστινιακό Λαό, στην εκδικητική απόλυση του διοικητικού υπαλλήλου του ΕΚΠΑ Δ. Α., στις πειθαρχικές διώξεις φοιτητών στην Πάτρα και στο ΕΜΠ. Το βλέπουμε στους αντεργατικούς νόμους της κυβέρνησης, που ποινικοποιούν την απεργία, συνεχίζοντας το έργο των προηγούμενων κυβερνήσεων, τους ταξικούς αγώνες και τη συνδικαλιστική δράση, καταπατώντας βασικά και κεκτημένα εργασιακά μας δικαιώματα, όπως για παράδειγμα την ποινικοποίηση του μπλοκαρίσματος λειτουργίας των χώρων εργασίας και την επιβολή προστίμων σε όσους συμμετέχουν σε απεργιακές περιφρουρήσεις, την θεσμοθέτηση της εξαήμερης εργασίας. Χαρακτηριστική προσπάθεια φίμωσης των εκπαιδευτικών ενάντια στη συντελούμενη εκπαιδευτική αναδιάρθρωση, η οποία εντείνει τους ταξικούς φραγμούς και στοχεύει στην υποβάθμιση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας, αποτελεί και το άρθρο 168 του νέου Ποινικού Κώδικα – έκτρωμα το οποίο τιμωρεί με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους όποιον «εισέρχεται σε χώρο πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και με οποιονδήποτε τρόπο, ιδίως με φωνασκίες, θόρυβο, ύβρεις ή απειλές κατά του εκπαιδευτικού προσωπικού, εργαζομένων, υπαλλήλων ή μαθητών διαταράσσει τη λειτουργία του». Πρόκειται ουσιαστικά και τυπικά για ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης των εκπαιδευτικών στο χώρο εργασίας τους, μια απόπειρα τρομοκράτησης και ένα μέσο παραδειγματισμού οποιουδήποτε έρχεται σε ρήξη με τις ταξικές και αντικοινωνικές πολιτικές της κυβέρνησης και τις ντιρεκτίβες της Ε.Ε. , οποιουδήποτε αγωνίζεται ενάντια στην εμπορευματοποίηση της Παιδείας και την μετατροπή της σε ένα στείρο πεδίο κερδοφορίας για τους κεφαλαιοκράτες, αλλά και γενικότερα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των κοινωνικών παροχών και την πλήρη εμπορευματοποίηση όλων των κοινωνικών αγαθών (της Υγείας, της Παιδείας, των Μεταφορών, της Στέγασης κ.α.). 

Ωστόσο, παρά τις κατασταλτικές, αντεργατικές και αντεκπαιδευτικές αυτές πολιτικές, οι εκπαιδευτικοί μαζί με τους μαθητές, τους φοιτητές, τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας, τους εργαζόμενους και όλο το λαό συνεχίζουν να αγωνίζονται για την κατάδειξη των αντεργατικών μεταρρυθμίσεων και κάθε απόπειρας περαιτέρω υποβάθμισης και ιδιωτικοποίησης της εκπαίδευσης, αρνούμενοι να πειθαρχήσουν στις αστικές επιδιώξεις. Στις επιδιώξεις ενός συστήματος που εν μέσω κρίσης εργαλειοποιεί τη βία ως μονόδρομο για την επιβίωσή του και την εφαρμογή των αντιδραστικών του πολιτικών. 

Κόντρα σε αυτές τις πολιτικές, οφείλουμε να υψώσουμε αναχώματα αλληλεγγύης και να αγωνιστούμε πλάι πλάι με τους διωκόμενους εκπαιδευτικούς, για να καταρρίψουμε τους σχεδιασμούς της αστικής τάξης και να υπερασπιστούμε τα εργασιακά μας δικαιώματα και τους αγώνες για δημόσια και δωρεάν παιδεία για όλο το λαό. 

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 18 ΟΚΤΩΒΡΗ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ,ΣΤΙΣ 18:30, ΓΙΑ ΝΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΦΡΕΝΟ ΣΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 23 ΟΚΤΩΒΡΗ, ΗΜΕΡΑ ΑΚΡΟΑΣΗΣ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Χ.Χ. ΚΑΙ Γ.Κ., ΣΤΙΣ 10 ΣΤΗΝ ΠΔΕ Αττικής (ΞΕΝΙΑΣ 24) 

Διαρκής Αγώνας