Ενάντια στον εκβιασμό των ενοικίων

Ανάμεσα στη μέγγενη των ανατιμήσεων σε βασικά αγαθά (τρόφιμα, καύσιμα, ρεύμα) και των χαμηλών μισθών, το ζήτημα των υψηλών ενοικίων έρχεται να εκτινάξει το κόστος ζωής και να αποτελειώσει κάθε περιθώριο αξιοπρεπούς διαβίωσης.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΔΝΤ και της Eurostat η Ελλάδα κατέχει το υψηλότερο στεγαστικό κόστος στην Ευρώπη (32,4%), με το 60%-70% του μέσου μηνιαίου μισθού να δαπανάται στο ενοίκιο. Η αύξηση των ενοικίων από το 2018 μέχρι σήμερα φτάνει στο 42% για οικογενειακή κατοικία, ενώ σχετικά με τις φοιτητικές κατοικίες η αύξηση αυτή φτάνει μέχρι και το 53%.

Η αύξηση των ενοικίων ως διαδικασία έμμεσης μείωσης του μισθού γίνεται ξεκάθαρη και από το γεγονός πως το 76,9% των ενοικιαστών αφού καταβάλει το ενοίκιο αδυνατεί να ανταποκριθεί οικονομικά στις υπόλοιπες ανάγκες/υποχρεώσεις του, προβαίνοντας σε περικοπές ή δανεισμό.

Τέλος, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, η Ελλάδα βρίσκεται στη δεύτερη θέση στην ΕΕ στο ποσοστό των νέων (18-34) που αδυνατεί να ανεξαρτητοποιηθεί από το πατρικό σπίτι λόγω υψηλού κόστους ζωής, αγγίζοντας το 72.9%, ποσοστό αυξημένο κατά 10 μονάδες σε σχέση με το 2011.