Φτώχεια, υποτίμηση και εντατικοποίηση

Την 28η θέση ανάμεσα σε 30 χώρες του ΟΟΣΑ καταλαμβάνει ο μέσος μισθός στην Ελλάδα, πάνω από τη Σλοβακία και το Μεξικό. Αντίστοιχα, στην ίδια χαμηλή θέση (28η) βρίσκεται και σε σχέση με τις συνολικές συνθήκες εργασίας (μισθοί, ωράριο, δικαιώματα), ενώ όσον αφορά την μεμονωμένη καταπάτηση εργασιακών δικαιωμάτων η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση μαζί με τη Νότια Κορέα.

Σχετικά με τις εβδομαδιαίες ώρες εργασίας η Ελλάδα βρίσκεται στη 2η θέση (39,20 ώρες), ενώ σε αντίστοιχη έκθεση της ΙΝΕ-ΓΣΕΕ για το χρόνο εργασίας μέσα στην ΕΕ, η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη θέση (41,50 ώρες) όταν το μέσο όρο στην υπόλοιπη Ευρώπη φτάνει τις 37 ώρες.

Αντίστοιχα, φανερώνεται πως οι μισθοί στην Ελλάδα δεν βρίσκονται ούτε στο μισό του Ευρωπαϊκού μέσου όρου, αφού σύμφωνα με έκθεση της Eurostat η Ελλάδα βρίσκεται στην 5η θέση στην ΕΕ με μέσο ετήσιο όρο αποδοχών τις 15.800 ευρώ, ενώ στην ΕΕ το αντίστοιχο ποσό φτάνει τις 33.500 ευρώ.

Τέλος, σε σχέση με την ανεργία και την υποτίμηση των νέων, σύμφωνα με έρευνα της ΙΝΕ-ΓΣΕΕ στις ηλικίες 18-24 η ανεργία αγγίζει το 36,8%, ενώ αναφορικά με τον κίνδυνο φτώχειας λόγω χαμηλών μισθών το ποσοστό αγγίζει το 15%.