Μήνυμα προλεταριακού διεθνισμού και έμπρακτης εναντίωσης στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο από την ιταλική εργατική τάξη

Με κεντρικό σύνθημα της απεργίας το “δεν στέλνουμε όπλα στην Ουκρανία”, η ιταλική εργατική τάξη έστειλε μήνυμα προλεταριακού διεθνισμού και έμπρακτης εναντίωσης στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

Συγκεκριμένα, η αντιιμπεριαλιστική-αντιπολεμική απεργία των λιμενεργατών της Ιταλίας είχε ως αίτημα την διακοπή αποστολής οπλισμού στην Ουκρανία μέσω των λιμανιών, σαμποτάροντας έμπρακτα την εμπλοκή του ιταλικού κράτους στον πόλεμο και την στήριξη των Νατοϊκών σχεδιασμών.

Στο επίκεντρο των λιμενεργατών βρίσκεται η “πολεμική οικονομία” της κυβέρνησης Μελόνι, αφού την ίδια στιγμή που ο πληθωρισμός λόγω του πολέμου τσακίζει τα εισοδήματα των εργαζομένων, η κυβέρνηση δαπανά δεκάδες δισ ευρώ για να ενισχύσει την Νατοϊκή βιομηχανία του πόλεμου.

Οι λιμενεργάτες ζητούν να δοθούν χρήματα για την λήψη μέτρων ασφαλείας των εργαζομένων και για αυξήσεις στους μισθούς. δηλώνοντας πως «αντί να προωθήσει νομοθεσία για την αύξηση των μισθών – λόγω του πληθωρισμού που βρίσκεται στο 11% και του μη βιώσιμου κόστους ζωής – το ιταλικό κράτος αποφάσισε να μας οδηγήσει σε πόλεμο. Ξοδεύοντας δισεκατομμύρια ευρώ σε όπλα που θα σταλούν στην Ουκρανία, όπλα που περνούν από τα λιμάνια μας και χρησιμοποιούνται για τη δολοφονία εργατών».