Υπέρμετρος ζήλος και πολεμοκαπηλεία: Σε δύο αποστολές κατά των Χούθι η Ελλάδα – Η Λάρισα στρατηγείο της αποστολής της ΕΕ

Η συμφωνία μεταξύ του Υπ. Άμυνας Ν. Δένδια και της ΕΕ για μετατροπή της Λάρισας σε στρατηγείο ευρωπαϊκής επιχείρησης κατά των Χούθι αποτελεί σταθμό για τους νέους πολεμικούς σχεδιασμούς του Δυτικού Ιμπεριαλισμού στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου και της Μ. Ανατολής.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ν. Δένδιας ανεφέρε τα εξής: «Στο ‘Ατυπο Συμβούλιο Υπουργών Άμυνας της ΕΕ, σήμερα στις Βρυξέλλες, κατά τη συζήτηση για την Ευρωπαϊκή Επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ» στην Ερυθρά Θάλασσα, ενημέρωσα τους ομολόγους μου ότι η Ελλάδα προσφέρει το Στρατηγείο της Λάρισας, ως Στρατηγείο για την Επιχείρηση, καθώς επίσης ότι έχει την ετοιμότητα να αναλάβει τη Διοίκηση της Επιχείρησης. Η προσφορά μας έγινε θετικά δεκτή».

Με αυτόν τον τρόπο, το ελληνικό κράτος βαθαίνει ακόμα παραπάνω την εμπλοκή του στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ. Μετά την αποστολή της φρεγάτας “Ψαρά” στα ανοιχτά της Παλαιστίνης, μετά τη συμμετοχή, πάλι με φρεγάτα, στην επιχείρηση “Prosperity Guardian” στο πλευρό των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου απέναντι στους Χούθι, μετά τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με το κράτος – δολοφόνο του Ισραήλ, μετά τις κοινές συναντήσεις μεταξύ Μητσοτάκη – Νετανιάχου, αλλά και με τον Μπλίνκεν, μετά την απόφαση αφοράς F-35 έναντι 8,5 δισεκατομμύρια ευρώ, μετά την αναβάθμιση της βάσης της Σούδας, αλλά και την μετατροπή της 112 Πτέρυγας Μάχης στην Ελευσίνα σε ΝΑΤΟϊκό ορμητήριο, η Ελλάδα αποφασίζει να παίξει καθοριστικό ρόλο στους σχεδιασμούς της ΕΕ και των ΗΠΑ, δίνοντας χώρο για εγκατάσταση του στρατηγείου της ευρωπαϊκής επιχείρησης κατά των Χούθι. Αναμφίβολα, αυτή είναι μια πολύ επικίνδυνη εξέλιξη, την ώρα που η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή οξύνεται διαρκώς, με το ελληνικό κράτος να εμφανίζεται πρόθυμο να συνδράμει έμπρακτα στις πολεμικές επιχειρήσεις του στην περιοχή.

Σημαντικό να τονιστεί είναι πως η Ελλάδα φαίνεται να τα δίνει όλα και σε όλους, καθώς συμμετέχει και στη δεύτερη στρατιωτική αποστολή στην Υεμένη και η οποία προέκυψε από χώρες της ΕΕ όπως η Γαλλία, η Αυστρία και η Ιταλία που θέλησαν να διαφοροποιηθούν από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Αυστραλία, τον Καναδά, την Νορβηγία αλλά και άλλες χώρες της ΕΕ όπως την Δανία και την Ολλανδία που έχουν ήδη στρατιωτικές δυνάμεις στην περιοχή. Μια τακτική διαφοροποίηση που καθόλου δεν εμπόδισε την ελληνική κυβέρνηση από το να συμμετέχει, και μάλιστα με ιδιαίτερο ζήλο, και στις δύο αποστολές αναζητώντας μάλιστα για την ίδια αναβαθμισμένο ρόλο εμπλοκής. Είναι η -με κάθε κόστος – προστασία του ελληνικού εφοπλιστικού κεφαλαίου αλλά και η ζωτική ανάγκη πλήρους ταύτισης με τον έναν ή τον άλλον ιμπεριαλιστικό πόλο -στην προκειμένη περίπτωση της Γαλλίας και των ΗΠΑ- που αποτελούν στρατιωτικούς συμμάχους με τους οποίους έχουν συναφθεί σχετικές “αμυντικές συμφωνίες, βασικούς προμηθευτές πολεμικού εξοπλισμου, εμπορικούς εταίρους και κύριους “επενδυτές”/ λεηλατητές του κοινωνικού πλούτου της χώρας σε μία σειρά τομείς όπως η ενέργεια, που οδήγησαν μία χώρα απομακρυσμένη από την Ερυθρά Θάλασσα να συμμετέχει όλο και πιο ενεργά σε δύο ταυτόχρονες ιμπεριαλιστικές αποστολές.

Είναι καθήκον του αντιπολεμικού – αντιιμπεριαλιστικού κινήματος να οξύνει την αντιπαράθεση με την αστική τάξη και το πολιτικό της προσωπικό που προχώρα ολοένα και περισσότερο στην πολεμική εμπλοκή, την ίδια ώρα που ο λαός κι η εργατική τάξη ζει μέσα στη φτώχεια από την ακρίβεια, τα υποστελεχωμένα νοσοκομεία, τους πλειστηριασμούς, τις εξώσεις, τα υποβαθμισμένα σχολεία και πανεπιστήμια, την ίδια ώρα που η αντεργατική – νεοφιλελεύθερη πολιτική θεσμοθετεί τα 10ωρα, την ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης και της απεργίας, την ίδια ώρα που ο ακήρυχτος πόλεμος των αφεντικών σε βάρος των εργαζομένων μετρά 182 νεκρούς μέσα στο 2023. Την ίδια ώρα που δίνονται δισεκατομμύρια για την καταστολή και για την πολεμική προετοιμασία, κάθε δημόσια δαπάνη για τις ανάγκες της κοινωνικής πλειοψηφίας πετσοκόβεται, ενώ ταυτόχρονα ενισχύονται οι ιδιωτικοποιήσεις σε δημόσιες υποδομές (πχ ΟΣΕ), σε υγεία και στην παιδεία, έτσι ώστε το κεφάλαιο να κερδοσκοπεί πάνω σε κάθε μας ανάγκη, με τις ζωές μας να κοστολογούνται όλο και πιο φτηνά, σκοτώνοντας κυριολεκτικά ανθρώπους της τάξης μας στο όνομα της “εθνικής ενότητας” και της “ανάπτυξης” της καπιταλιστικής κερδοφορίας, στα τρένα, στις πυρκαγιές, στις πλημμύρες, στους χώρους δουλειάς, στα αστυνομικά μπλόκα.

Να μπλοκάρουμε κάθε συμμετοχή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ, να εναντιωθούμε στη στήριξη της Ελλάδας στο κράτος – δολοφόνο του Ισραήλ, αλλά και στη μετατροπή της σε απέραντη Νατοϊκή βάση. Έχουμε ανάγκη και καθήκον να οικοδομήσουμε ένα εγχώριο αντιπολεμικό – αντιιμπεριαλιστικό κίνημα που θα μπορέσει να αντιπαρατεθεί με την εγχώρια αστική τάξη και τους ιμπεριαλιστές πάτρωνες της “δικής” μας πλευράς. Έχουμε συμφέρον, ανάγκη και καθήκον μαζί με τον λαό της Παλαιστίνης να αντισταθούμε απέναντι στην γενοκτονία και στην κατοχή που βιώνει εδώ και 8 δεκαετίες αλλά και μαζί με τους λαό της Υεμένης και όλων των λαών από την Αφρική, μέχρι την Ασία και την Λατινική Αμερική να αγωνιστούμε ενάντια στον ιμπεριαλιστικό ζυγό. Να στείλουμε έμπρακτο σινιάλο διεθνιστικής αλληλεγγύης στους αγωνιζόμενους μαρτυρικούς λαούς που επιμένουν να αντιστέκονται, και ταυτόχρονα, στα δικά μας «μετόπισθεν» να μετατρέψουμε τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους αλλά και την καπιταλιστική “ειρήνη” που τους γεννά σε επαναστάσεις που η εποχή μας, ήδη, κυοφορεί.

Από το Λιτόχωρο ως τη Σούδα κι από την Αλεξανδρούπολη ως τη Λάρισα:

ΟΥΤΕ ΓΗ ΟΥΤΕ ΝΕΡΟ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΩΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΩΝ

ΝΑ ΜΠΛΟΚΑΡΟΥΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΣΤΟΥΣ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΑΣΤΙΚΟΥΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥΣ ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ

ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΛΑΟΥΣ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΥΕΜΕΝΗΣ