Για τα ανώνυμα θύματα του καθημερινού ταξικού πολέμου θα μιλήσει κανείς;

“Υπάρχει ταξικός πόλεμος, πράγματι, αλλά είναι η τάξη μου, η τάξη των πλουσίων που κάνει τον πόλεμο και κερδίζουμε”, είχε δηλώσει ειλικρινά αλλά και κυνικά ο Γουόρεν Μπάφετ σε συνέντευξη στους New York Times, 2006.

Και αυτόν τον πόλεμο βιώνουν όλο και πιο έντονα στο πετσί τους δισεκατομμύρια εργαζόμενοι σε όλη τη γη, ακόμα και στα μετόπισθεν της Δύσης. Και η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση.

Ένας σημαντικός δείκτης της υποτίμησης της εργασίας και των ζωών μας είναι ο πολλαπλασιασμός των εργατικών “ατυχημάτων” στους χώρους δουλειάς που φέρνουν η εντατικοποίηση της εργασίας, η απουσία ελέγχων, η έλλειψη μέτρων προστασίας της ζωής και της υγείας των εργαζομένων, η διάλυση του ΣΕΠΕ.

Ας μην έχουμε αυταπάτες. Μόνο η οργάνωση στα ταξικά σωματεία, η αυτοτελής αντικαπιταλιστική εργατική πολιτική και πάλη, η ενεργή συμμετοχή και της δικής μας τάξης σε αυτό τον πόλεμο μπορεί να εγγυηθεί ακόμα και τα στοιχειώδη:

Το να γυρνάμε στα σπίτια μας μετά το μεροκάματο, το να μην καταλήγουμε ούτε στα νοσοκομεία, ούτε στον τάφο.

Μόνο εμείς μπορούμε να μιλήσουμε για όσους χάθηκαν ως παράπλευρη απώλεια στη διαδικασία συσσώρευσης κερδών για τους καπιταλιστές, μόνο η οργάνωσή μας μπορεί να εκδικηθεί για τους νεκρούς μας αλλά και να προασπιστεί τα συμφέροντα και τις ζωές των εργαζομένων και του λαού.

Ακολουθούν ενδεικτικά τα εργατικά “ατυχήματα” των τελευταίων ημερών:

4/2

Το Σάββατο στη 13.30 στην περιοχή της οδού Κωλέτη στη Β’ Δημοτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης, «τα σκαλοπάτια του απορριμματοφόρου προσέκρουσαν στο οδόστρωμα και αναπήδησαν με συνέπεια να κλείσουν. Από την αναπήδηση η μία εργαζόμενη χτύπησε στα γόνατα, αλλά κατάφερε να κρατηθεί στο σκαλοπάτι. Η άλλη έχασε την ισορροπία της και έμεινε κρεμασμένη στο απορριμματοφόρο πιασμένη μόνο από τις χειρολαβές για περίπου 50 μέτρα. Μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο σε νοσοκομείο και διαγνώστηκε με κάκωση και θλάση στα πλευρά. Η άλλη εργαζόμενη μετά το πέρας της βάρδιάς της, μετέβη μόνη της σε νοσοκομείο και διαγνώστηκε με κάκωση και θλάση στα γόνατα. Και στις δύο δόθηκαν κάποιες ημέρες αναρρωτικής άδειας και συστήθηκε επανεξέταση».

6/2

Στην Αργολίδα σημειώθηκε εργατικό ατύχημα, όταν ένας 45χρονος άνδρας καταπλακώθηκε από βράχο σε λατομείο που εργάζονταν, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του. Το περιστατικό σημειώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας σε λατομείο στην περιοχή Γαλαναίικα κοντά στο Λυγουριό, όταν ο άτυχος άνδρας καταπλακώθηκε από πέτρα.

6/2

Σοβαρό εργατικό ατύχημα λόγω των εργασιακών συνθήκες καταγγέλλει το σωματείο εργαζομένων στη ΝΗ.ΣΕΛ.ΑΝ τονίζοντας πως «η ασφάλεια των εργαζομένων αντιμετωπίζεται σαν κόστος που μειώνει την κερδοφορία».

“Το σωματείο μας καταγγέλλει τις εργασιακές συνθήκες στην εταιρεία που οδήγησαν σε άλλο ένα σοβαρό εργατικό ατύχημα, καθώς ένας συνάδελφος βρίσκεται βαριά τραυματισμένος στο νοσοκομείο. Εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας στο συνάδελφο, ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση και απαιτούμε την πλήρη στήριξη του ίδιου και της οικογένειάς του από τη διοίκηση της εταιρείας.

Δεν μπορούμε να ανεχτούμε να γίνονται ρουτίνα τα εργατικά ατυχήματα και οι επαγγελματικές ασθένειες. Δεν οφείλονται στην απροσεξία των εργαζομένων ούτε στην κακιά ώρα. Η ασφάλεια των εργαζομένων αντιμετωπίζεται σαν κόστος που μειώνει την κερδοφορία. Η λειτουργία του τμήματος υγιεινής και ασφάλειας έχει μόνο τυπικό χαρακτήρα για να είναι νομικά κατοχυρωμένη η εταιρεία και να εξασφαλίζει πιστοποιήσεις. Η πραγματικότητα στους χώρους δουλειάς είναι πολύ διαφορετική. Οι περισσότερες εγκαταστάσεις είναι επικίνδυνες είτε για ατυχήματα, είτε για φθορά της υγείας των εργαζομένων. Τα μέσα ατομικής προστασίας, ο ρουχισμός κτλ είναι από ελλιπή έως ανύπαρκτα. Οι ελλείψεις σε προσωπικό και οι έντονοι ρυθμοί εργασίας είναι κάτι συνηθισμένο. Τα ωράρια για πολλούς συναδέλφους, όπως οι οδηγοί, είναι εξοντωτικά”.

7/2

Ένας 55χρονος αλλοδαπός ναυτικός, μέλος του πληρώματος φορτηγού πλοίου, σημαίας Παναμά, τραυματίστηκε το βράδυ της Τρίτης στη θαλάσσια περιοχή Καλαμακίου Κορινθίας. Σύμφωνα με το Β’ Λιμενικό Τμήμα Ίσθμιας του Λιμεναρχείου Κορίνθου, ο ναυτικός τραυματίστηκε μετά από εκτίναξη πρυμναίου κάβου, κατά τη διαδικασία κατάπλου του πλοίου.

8/2

Θρήνος στη Ροδόπη, καθώς έχασε τη ζωή του σε εργατικό ατύχημα ένας συμπολίτης μας, μόλις 52ετών με οικογένεια. Ο θανών εργαζόταν σε εργοτάξιο αντιπλημμυρικών έργων (καθαρισμού καναλιών) στην περιοχή του Λοφαρίου, όταν υπό συνθήκες που ερευνώνται, ενώ κινούνταν πεζός, εισήλθε στη ζώνη λειτουργίας μηχανήματος (εκσκαφέα). Το μηχάνημα τον καταπλάκωσε και τον εγκλώβισε, με αποτέλεσμα τον θανατηφόρο τραυματισμό του.